Izdvajamo

Ustavni sud Republike Srpske (RS) donio je odluku da se Zakonom o izvršnom postupku tog entiteta ne vrijeđa nacionalni interes pripadnika bošnjačkog naroda koji su podnijeli tužbe za naknadu štete nastale u ratu.
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a utvrdilo je da se zakon ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sve osobe, zbog čega nije povrijeđen nacionalni interes.
“Vijeće je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, jer njegovim normama nije dovedeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS-a”, saopšteno je iz Ustavnog suda.
Zahtjev za utvrđivanje povreda nacionalnog interesa podnio je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a ističući da se ovim zakonom osobama koje su za vrijeme rata bile u logorima, uglavnom Bošnjacima, uskraćuje pravo na naknadu štete.

 

Takva odluka, prema navodima ovog kluba, predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture.
Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović kazao je za BIRN – Justice Report da je ovakva odluka Ustavnog suda očekivana.
“Sasvim je razumljivo da će biti ovakva odluka. Prilikom donošenja ovog zakona, u Narodnoj skupštini izneseni su razlozi za usvajanje i rečeno je da je to zbog tužbi koje logoraši podnose i da zbog njih postoji opasnost da će biti ugrožen budžet RS-a”, istakao je Hadžiomerović.
Hadžiomerović je otkrio da postoji strah od velikog broja tužbi, s obzirom da je jako veliki broj Bošnjaka bio u logorima na području RS-a.
“Na sjednici kada je rečeno da tužbe mogu ugroziti budžet, iduća tačka je bila da se donese odluka o zaduženju RS-a za 20 miliona maraka za gradnju stanova borcima i porodicima poginulih boraca, ali to, naravno, nisu rekli da ugrožava budžet”, kazao je Hadžiomerović.
Hadžiomerović je dodao da je situacija u Federaciji BiH drugačija, te da u trezorima u obavezama stoji 600.000 maraka za presude koje se čekaju da se naplate.
“Zakon u Federaciji BiH je omogućio da oni koji tuže, to mogu i da naplate”, pojasnio je Hadžiomerović.
Sekretar Ustavnog suda RS-a Ljubomir Ožegović rekao je da je neozbiljno da se komentarišu odluke suda koje moraju da se poštuju, kao i svi građani i institucije u RS-a.

justice-report

Hvala Caja.!! Ti si nas prozor Četvrtkom u naše malo misto..!!

Haris
Četvrtak