Izdvajamo

 

Jedan fantastičan ispraćaj, ovo znaju samo kozarčani, bravo kozarčani.

Jutros je ispred Spomen obilježja u Kozarcu, na put oko 1000 km (vraćaju se biciklima) za Srebrenicu krenulo jedanaest biciklista kako bi odali počast žrtvama genocida.

Jutroš su na maraton iz Kozarca krenuli: Sabit Džonlagić, Amel Bešlagić, Admir Nurišić, Fehim Mujkanović, Sanjin Bešić, Elvis Turkanović, Denis Turkanović, Ajdin Badnjević, Edin Samardžić i Fikret Bilalović, i dvije djevojke, Azra Balić i Zarina M.

Sabit nam je, prije polaska, kazao da se ovim postupkom želi poslati poruka mira, ali i da se ne zaboravi šta se desilo.

Ovo je deseti put kako idemo u Srebrenicu kako bi odali počast žrtvama genocida. Želimo poslati poruku mira, ali ne smijemo zaboraviti šta se desilo 1992 u Kozarcu, Prijedoru Sanskom Mostu, Ključu...te 1995.g u Srebrenici.

Prije polaska bicillisti su, Fatihom i minutom šutnje, odali počast ubijenim kozarčanima, ispred Spomen obilježje u Kozarcu.

Put do Srebrenice proći će u četiri etape, prva ruta je Kozarac-Prijedor-B.Novi-Krupa-Bihać.
U Bihaću će se, večeras, priključiti ostalim biciklistima koji će sutra, ponedeljak 08.07.2018., krenuti put Srebrenice.

Druga ruta maratona je Bihać- Bosanski Petrovac-Ključ-Jajce, gdje će i biti, za kozarčane, drugi konak. Treća etapa je Jajce-Donji Vakuf-Bugojno-Novi Travnik-Sarajevo, a četvrta Sarajevo-Olovo-Kladanj-Srebrenica. Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predvižen je 10. jula, između 18 i 19 sati.
U četvrtak 11.jula, poslije dženaze, slijedi povratak Srebrenica-Živinice-Doboj-Banja Luka-Kozarac.

Također, jutros smo ispratili naše kozarčane, Planinarsko društvo Mrakovica Kozarac, koji su krenuli u Nezuk odakle će pješačiti do Srebrenice.

Na kraju sam ispratio članove planinarskog društva "Krajišnik" iz Velike Kladuše i Planinarsko društvo "Radoč" iz Bužima, također za Nezuk a dalje će da pješaće do Srebrenice. Ova planinarska društva već 10 godina odlazi u Srebrenicu i svake godine se zaustave u Kozarcu, a kako je spomen obilježje otkriveno oni ovdje odaju počast nevino ubijenim kozarčanima i nastavljaju dalje preme Nezuku.

U Kozarac su svratili biciklisti iz Srebrenika njih sedam, već sedma godina idu iz Bihaća za Srebrenicu i svaki put svrate u Kozarac da prouče Fatihu, nevino ubijenim kozašanima.

Nijaz-Caja Huremović

 

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.