Izdvajamo

 

Kenijci Valentina DŽebet i Albert Kipkorir Tonui pobjednici su 63. međunarodne ulične trke održane danas u Prijedoru.

" Grad je lijep, staza je dobra, ljudi su sjajni , ja sam ovdje došla sa namjerom da pobijedim , zaista sam uživala i nadam se da se vidimo naredne godine", izjavila je Džebet.
Kenijac Tonui nije prvi put u Prijedor, a na trci prošle godine bio je treći.
" Sada sam pobjedio i vjerujem da ću i iduće godine ovdje te hvala organizatoru što me pozvao", rekao je on.
U ženskoj konkurenciji drugo mjesto zauzela je Milica Tomašević iz Srbije, treće Filis Čeborijot iz Kenije, a u muškoj njeni zemljaci Hilari Kipto Majo Kimajo i Kenedi Rono Kipkenoji.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da je zadovoljstvo nastaviti tradiciju dugu 63 godine.
"Jako lijepa manifestacija sportskog tipa koja okuplja velik broj takmičara, učesnika, pod motom `Srcem za Prijedor`. Imamo sve kategorije, od najmlađih cicibana, rekreativaca, profesionalaca. Došli su nas posjetiti atletičari iz cijelog svijeta. Posebno nas raduje činjenica da su ovdje atletičari iz nama, drage, bratske Rusije", rekao je Javor novinarima.
Predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Prijedor Veljko Janjetović izrazio je zadovoljstvo odzivom takmičara i učesnika i posjećenošću sugrađana.
"Uvijek bude po školama oko hiljadu osnovaca, srednjoškolaca i cicibana, a u glavnim trkama imamo dvadesetak seniora i isto tako seniorki", naveo je Janjetović.
On je dodao da atletičari dolaze iz Kenije, Mađarske, Rusije, Amerike, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.
Promoter trke Dragoslav Prpa iz Srbije na ulicama Prijedora pobjeđivao je 1997, 1998. i 2000. godine.

"Došao sam danas ovdje na poziv organizatora, budući da je ovo moje prvo pojavljivanje od kad sam se povukao 2003.godine. Mogu da kažem da je trka u odnosu na ono vrijeme mnogo uznapredovala. Organizacija je bolja, sve je bolje. Vidim da je masovnost, pogotovo kod mlađih kategorija, koji su okosnica atletike, znači budućnost, da je odziv fenomenalan, publika, kao i uvijek ima ih puno. Ovo je vrlo uspješan projekat koji treba da nastavi i dalje da živi", ocijenio je Prpa.
U odnosu na vrijeme kada je on trčao ovu trku razlika je što tada nije bilo šetališta i start je bio kod škole.

"Moj prvi šok je bio prve godine kad smo došli, ušli u centar, koliko je tu bilo naroda! Jednostavno, kad smo ušli, pogubio sam se. Trebalo mi je malo da dođem sebi, ali publika te nosi", prisjetio se Prpa.
Organizator trke iz kalendara Evropske atletske asocijacije je Društvo pedagoga fizičke kulture Prijedor, a pokrovitelji grad Prijedor i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.
Ulična trka dio je programa kojim se obilježava 16. maj, Dan grada.

prijedorgrad.org

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.