Izdvajamo

 

Fudbalski klub “Bratstvo” osnovan je 1931.godine i ovo je prava rekonstrukcija stadiona u ovom obimu od osnivanja kluba.Klub se takmiči trenutno u Regionalnoj ligi Republike Srpske-Zapad.

Ukupan iznos uloženih sredstava u dosadašnju rekonstrukciju iznosi oko 150.000 KM. Uložena su vlastita sredstva te sredstva prikupljenja od donatora i prijatelja kluba.

U delegaciji Grada bili su: Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada, Igor Kneginjić, potpredsjednik Skupštine grada i Monja Kasalović, v.d.načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti.

“Grad Prijedor iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za ovu oblast, a u skladu sa finansijskim mogućnostima i u budućnosti će nastaviti davati svoj doprinos razvoju i promociji svih vidova sporta u našem gradu. U prošlogodišnjem gradskom budžetu za podršku sportu izdvojeno je 1.175.957 KM a rebalansom budžeta za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 1.884.000 KM.

Klubovi koji okupljaju veliki broj djece, omladine i promovišu prave sportske vrijednosti uvijek mogu da računaju na podršku Grada Prijedor. Iz tih razloga i Fudbalskom klubu “Bratstvo” biće dodijeljena novčana sredstva iz gradskog budžeta za rekonstrukciju fudbalskog terena, ” izjavio je nakon ove posjete predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović.

 

prijedorgrad.org

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.