Izdvajamo

 

Prije 32. godine pripadnici srpskih vojnih snaga počinili su stravičan zločin. U prijedorskom selu Briševo streljali su 67 civila. Danas je u ovom porušenom selu godišnjica strašnih zločina koje su srpske snage počinila nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Nakon genocida u Srebrenici, u Prijedoru je počinjen drugi najveći masovni zločin tokom agresije na BiH. Ubijeno je 3.176 civila od kojih je njih 166 bilo hrvatske nacionalnosti. Prijedor je tako postao i grad s najvećim brojem ubijenih Hrvata u period 1992.- 1995. godina.

Pripadnici srpskih vojnih snaga, Pete kozaračke i Šeste krajiške brigade iz Sanskog Mosta, na današnji dan prije 32. godine u Briševu su ubijali djecu, žene i starce, te nakon strijeljanja 67 civila hrvatske nacionalnosti, popalili i opljačkali selo.


Crkva “Sv. Petra i Pavla”-Briševo

 

Služenjem svete mise u crkci Svetih apostola Petra i Pavla I obilaskom groblja u prijedorskom selu Briševo, obilježena je tužna godišnjica streljanja 67 civila hrvatske nacionalnosti. Porodice ubijenih gaje daleko veći optimizam da će pravda napokon stići naredbodavce i počinitelje stravičnog zločina.

Podsjećamo da je sredinom marta ove godine Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića.

Optuženima se stavlja na terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općina Sanski Most i Prijedor, u svojstvu visokih zapovjednika Vojske RS, Kriznog štaba Ljubija i pripadnika oružanih formacija, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.
Optuženi su, da su krajem jula 1992. godine planirali i učestvovali u oružanom, topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.
Prilikom napada počinjena su silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba uglavnom muškaraca, odvedeno je u prijedorske logore, te je nekoliko žrtava preminulo tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa, navodi se između ostalog u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U Briševu su ubijali djecu, žene i starce. Ervin Matanović je ubijen u 16. godini života, a najstarija žrtva Stipo Dimač, imao je 81. godinu. U Briševu je ubijeno 14 žena i 4 djece.

Nema nikakve sumnje da je 25. juli 1992. godine najtragičniji dan u historiji prijedorskog sela Briševo. Porušene kuće zarasle u korov i obnovljena crkva, dokaz su da su da je nekada bilo života u ovom mjestu. Političari koji toliko govore o konstitutivnosti, jednakosti, ravnopravnosti,… ne dolaze u Briševo. Tuga je ostavavljena Briševljanima i njihovim komšijama koji već 32.godine čekaju pravdu.

Senudin Safić /Mojprijedor.com

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.