Izdvajamo

 

Muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić u razgovoru za Radio BIR govorio je o važnosti kulture sjećanja kada su u pitanju žrtve agresije na našu domovinu, uz poseban osvrt na obilježavanje 29. godišnjice od genocida u Srebrenici, ali i na predstojeću godišnjicu i kolektivnu dženazu u Prijedoru najavljenu za 20. juli.

Kazao je da je za Bošnjake, posebno Bošnjake Bosanske krajine i Srebrenice, juli težak mjesec, s obzirom na mučka ubistva rodbine, prijatelja i komšija, koja su se desila u ljetnim mjesecima od 1992. do 1995. godine.

- Juli je mjesec simbol stradanja Bošnjaka. Bosanska krajina, cijela Bosna i Hercegovina, svakog jula prolazi kroz agoniju, svako je nekoga izgubio u tom teškom zločinu koji se desio. Muslimani u BiH nikad više neće biti ono što su bili prije jula i što su bili poslije jula - kazao je muftija Kudić.

Naglasio je da Bošnjaci u Bosanskoj krajini, posebno stanovnici Prijedora, nisu bili svjesni šta će im se desiti. Ubijani su na kućnim pragovima. Naveo je primjer majke Have kojoj su na takav način ubijeni njeni sinovi.

- To je velika razlika u odnosu na mnoge zločine. Veliki je broj bio u zloglasnim logorima, logorima smrti, čak su i žene bile zatočene. Često kažemo da je Prijedor Srebrenica '92. godine, s obzirom na obim stradanja i sve što se dešavalo - istakao je muftija Kudić.

Podsjetio je da Prijedor od 2020. godine ima kolektivnu dženazu koja se klanja za sve žrtve koje su pronađene u budućem Memorijalnom centru Kamičani.

- Na taj način želimo poslati poruku da je u Bosanskoj krajini simbol stradanja Bošnjaka 20. juli. Ovaj datum je poprimio onaj oblik koji zaslužuje simbol stradanja Bošnjaka doline Sane - istakao je muftija Kudić.

Dodao je da će ove godine biti upriličen prijenos komemorativnog skupa koji će biti održan neposredno prije vjerskog programa i dženaze namaza.

Govoreći o aktivnostima koje su vezane za budući Memorijalni centar, muftija je kazao da, nakon dobijene lokacijske dozvole, očekuje da se već krajem godine krene s realizacijom nekih aktivnosti, prvenstveno izgradnje musalle.

Kazao je i da će prije obilježavanja godišnjice od ubistva na Korićanskim stijenama, u Sarajevu biti upriličen tematski naučni skup koji će skrenuti pažnju na brutalna ubistva Bošnjaka.

Izrazio je nadu da će 20. juli, kada će biti ukopane četiri žrtve, biti proglašen Danom žalosti u Unsko-sanskom kantonu, ali i šire.

- Očekivali smo više senzibiliteta u entitetu RS, s obzirom na to da se tamo desio strašni zločin s elementima genocida. Mi još nismo vidjeli nikoga da se poklonio žrtvama, nismo vidjeli to suosjećanje koje bi bilo neophodno za daljnji suživot. Nama je važno da kažemo pravu istinu o svemu šta se dešavalo. Istina je bolna, zaista, i samo smo svjesni ako budemo činili sve na tome da će to prepoznati i svi drugi. Trebamo poštovati sve žrtve, ovo bi bio trenutak da se poklonimo svim žrtvama u BiH - naveo je muftija Kudić.

Naglasio je da je jedini put govoriti istinu o svemu što se desilo, kako zbog porodica tako i zbog djece koja su rođena poslije ovih dešavanja.

- Koliko god je namjera zločinca da se o tome ne govori, mi ćemo govoriti o tome - poručio je muftija.

Osvrnuo se i na usvojenju Rezoluciju o Srebrenici i njen značaj na sve porodice stradalih.

- Mi imamo one koji znaju gdje su mjesta na kojem se nalaze posmrtni ostatci žrtava i šute i one koji negiraju zločine i podstiču ove prve da ne govore o tim mjestima. Nismo sigurni od onih koji sakrivaju zločin, i koji su ga počinili, da to neće ponoviti. Jer, veoma bi važno bilo za pomirenje da jasno o tome govorimo. Rezolucija koja je usvojena u UN-u podstrek je svim žrtvama u budućnosti. Buduće generacije će znati, nikad se neće zaboraviti šta se desilo - istakao je muftija Kudić.

Ukazao je da smo mi narod koji nije samo stradao, nego i narod pobjede, s obzirom na otpor koji je pružen neprijatelju.

Ovom prilikom je govorio i o predstojećoj manifestaciji "Slobodarski dani viteškog grada Bužima", njenom značaju, kao i o ovogodišnjoj vjersko-kulturnoj manifestaciji "Musalla 2024".

preporod.info

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...