Izdvajamo

 

U organizaciji KUD "Kozara" Kozarac sinoć je, na igralištu Osnovne škole Kozarac, održana "14.međunerodna smotra folklora" u okviru kulturno sportske manifestacije "Dani Kozarca 2024". Kozaračkoj publici predstavilo se ukupno deset kulturno umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pjesme, plesovi i tradicionalni obićaji raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.


Ovo veče folklora (Smotra folklora) u podkozarju, treba biti samo podsticaj da podržimo KUD-ove u održavanju tradicije.

KUD "Kozara" Kozarac je sigurno ostavio veliki značaj i pečat u razvoju kulture u Kozarcu. Oni sigurno zaslužuju više pažnje i još masovniju posjetu.

Trebamo biti ponosni, jer mladi ljudi održavaju tradiciju ovih i drugih prostora kroz plesove, nošnje i drugo.
Posebno hvala gostima iz drugih gradova koji su došli uvelićati ovu smotru, četrnaestu smotru folklora u Kozarcu. Nadamo se daljoj suradnji, kao i održavanju još puno smotri.

Na "Smotri folklora" učestvovali su:

DOMAĆIN KUD ,,KOZARA" KOZARAC
KUD ,SLOVO O ŽEPČU" ŽEPČE, KUD ,,ZMAJ OD BOSNE" GRADAČAC, BZK "PREPOROD" VITEZ, KUD "MLADOST" VIŠNJEVO, BKUD ,SEVDAH" ZAGREB HRVATSKA, KUD ,,RODNA GRUDA" DUGO SELO HRVATSKA, BZK "PREPOROD" GORNJI VAKUF, KUD,,NAŠA MLADOST' KLJUČ, KUD ,NOVOTRAVNIČKO BISERJE" NOVI TRAVNIK

Nijaz-Caja Huremović

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...