Izdvajamo

 

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi, rečeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Oni su naveli da je "izabrani nosilac mandata, izabran na neposrednim i posrednim izborima, dužan da potpiše izjavu kojom odbija ili prihvata mandat na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija BiH u roku od sedam dana od prijema izjave", prenosi Klix.

Podsjećamo, Milorad Dodik, lider SNSD-a prije nekoliko dana je rekao da će on lično odlučiti ko će biti odbornik ove partije u Skupštini grada Banjaluka.

"Odlučili smo da svi naši kandidati za odbornike potpišu bjanko ostavke, a mi ćemo donijeti odluku koji će biti odbornici u Skupštini grada Banja Luka. Ja ću odobriti ko će biti odbornik ispred SNSD-a. Podsjećam da ćemo imati 11 odbornika, a imali smo devet ", rekao je Dodik nakon sastanka u Gradskom odboru SNSD-a u Banjaluci.

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.