Izdvajamo

 

Šehidska mezarja širom prijedorske općine, svjedok su vremena u kojem je smrt bila bliža od kragne. Podaci o broju ubijenih, posebno civila, djece, žena, starih i iznemoglih, opominju generacije koje dolaze. Pred porodicama ubijenih i nestalih je još jedan dan koji će biti ispunjen sjećanjima ali i pitanjem koje će nas mučiti do sudnjeg dana. Zbog čega su ubijeni ljudi koji mrava zgazili nisu?

I ovog, 20. jula, očekuje nas kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Kamičani. Za kolektivnu dženazu, 20. jula spremni su posmrtni ostaci dvije žrtave iz Prijedora. Nakon 31.godine porodica će ukopati posmrtne ostatke Ferida Sikirića iz Hambarina i Izeta Mešića iz Zagrada.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).