Izdvajamo

 

In memoriam o.Stahnek Mihal

Kozarac je danas, u ponedeljak 17.06.2024. uz lijep sunčan dan bio u isto vrijeme i tuzan i jako sretan. Na sredini puta od Kozarca do zeljeznicke stanice u Trnopolju, nalazi se ukrajinska crkva Presvete Euharistije. Tu je danas bio svečan ispraćaj ukrajinskog sveštenika protojereja stavrofora Stahnek Mihala koji se upokojio u četvrtak 13.06.2024.

Od ranih jutarnjih sati u lijepoj, plavoj ukrajinskoj crkvi, počele su molitve i Bogosluženja da bi u podne na ukrajinskom groblju pored crkve na svoje vječno počivalište bio ispraćen sveštenik Mihal uz prisutnost brojnih vjernika, radnih kolega, prijatelja i poznanika. Oni su i uprkos radnom danu, izdvojili svoje vrijeme kako bi došli odati počast i poslednji pozdrav.

Ko god ga je lično poznavao, o njemu samo ima riječi hvale a da je ljude gledao kao ljude bez ikakve podjele govori prisutnost brojnih nacija koji su ga jednako cijenili i poštovali.
Arhijerejsku Liturgiju je predvodio vladika križevački Milan Stipić uz brojne sveštenike, đakone i bogoslove te časne sestre iz Bosne i Hercegovine te susjednih zemalja. Prigodnim oproštajnim riječima su se na ovom skupu obratili uz ukrajinsko sveštenstvo, predstavnici islamske zajednice kao i predstavnici rimokatoličke crkve. Pokojni, Stahnek Mihal je na ovom području služio 40 godina i kao spomen na to ostaće njegov grob upravo tu gdje je više od pola života proveo.

Kratko par informacija o njegovom životu u produžetku a ko je on bio, najbolje svjedočiće kulturan odnos, poštovanje i dobra djela koja je učinio za brojne od nas.

Protojerej stavrofor o. Mihal Stahnek

Rođen je 6.marta 1952. godine u mjestu Aleksići (parohija Vaznesenja Presvete Bogorodice - Devetina, BIH), kao sin blizanac u porodici oca Josifa i majke Ane rođene Zimbikevič. Osnovnu školu završio je u Devetini i Hrvaćanima, a klasičnu gimnaziju u Ukrajinskom papskom malom sjemeništu u Rimu. Filozofsko-teološki studij završio je u Fuldi (Njemačka). Godine 1981. sklopio je brak sa Verom Markijević, a Gospod je blagoslovio njihov brak podarivši im sedmero djece (Larisa, Eugenija, Štefan, Marija, Mihajlo, Aleksandar i Teofil) te devetero unučadi (Boris, Matea, Noah, Gabrijel, Magdalena, Matej, David, Anna Kalina i Katja). Za sveštenika je rukopoložen 4. oktobra 1981.u grkokatoličkoj parohijskoj crkvi Vaznesenja Presvete Bogorodice u Devetini rukopoloženjem vladike križevačkoga Gabrijela Bukatka. Prvu Sv. Liturgiju je služio u grkokatoličkoj parohiji Svetih apostola Petra i Pavla u Lišnji, a od 1984. godine do smrti služio je u parohiji Presvete Euharistije u Kozarcu. U dva je navrata od 2009. godine bio episkopskim vikarom (sinđelom) Grkokatoličkog vikarijata Križevačke eparhije u Bosni i Hercegovini. U četvrtak, 13. juna 2024., na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u bolnici u Prijedoru, u 72. godini života i 43. godini sveštenstva, preminuo je protojerej stavrofor Mihal Stahnek, sveštenik Križevačke eparhije.

 

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ