Izdvajamo

 

U organizaciji Udruzenja Prijedorčanki "Izvor" i "Srcem do mira"
PROMOCIJA ROMANA "IZA REŠETAKA LJUBAVI"
autorica KADIFA TAHIROVIĆ MURAJČIĆ

Biblioteka "llijas Ef. Mahmuljin" KOZARAC
četvrtak, 27.juni u 18:30h
O romanu će govoriti SUMEJA MAHIĆ

Dobro nam došli!

Kadifa ne bi bila "kraljica ljubavnih romana" da, ipak, ljubav nije postavila iznad svega. Ljubav je za nju nevidljiva kosmicka sila koja rusi sve tvrđave i otključava sve rešetke i one stvarne,ione fikcijske.
Ovaj roman je životna muka likova koju svako od nas moze dozivjeti, ali Įjubav je ono sto, pomiješano s krvlju, mora kolati ljudskim venama da bi nahranilo svaku celiju njegovog bića i dalo mu životnu energiju. Bez te snage, koja je i uvjetovala bure kroz koje likovi prolaze, zivot bi bio mlaka, blatnjava bara u kojoj ni jedno sjeme ne može proklijati. U emocijama ljubavi se likovi guše te u njima vracaju u ztvot. Ali Zive. I nije najvaźnije da li ce ljubav biti ostvarena ili ne, samim postojanjem ona ispunjava svoju primarnu funkciju, oplemenjuje bica onih koji je prozivljavaju, jer to je njena konačna svrha. Razmisijamo li o tome ko nam je salje? Ljubav nije nesto u cemu smo mi sami, to Odozgo dolazi. Autorka, koja je već stekla titulu kraljice ljubavnih romana, je ovim djelom nadisla raniju sebe. Ovo više nije samo ljubavni roman, ovo je filozofija zivljenja iskazana na poseban način iz ničeovske perspektive daje umjetnost najpotpunije prihvatanje života, jer u njoj svijet dobija svoj puni smisao. I neka nam onda autora kao što je Kadifa Tahirović Murajčić.
Subhija Karahmetović. prof

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...