Izdvajamo

 

U okviru manifestacija kojima se obilježava Dan grada Prijedora danas je održana 9. Šestnaestomajska biciklijada koja je okupila oko 600 biciklista.

Ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju organizovali su Turistička organizacija grada Prijedora i Biciklistički klub "Kozara" u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.
Predstavnik ove Agencije Nikola Torbica izjavio je novinarima da je prema statističkim podacima prošle godine u Republici Srpskoj troje poginulih biciklista, 39 teško i 95 lakše povređenih biciklista.

" Iz tog razloga je na svim ovim skupovima potrebno da , pored promocije biciklizma, govorimo i o bezbjednosti biciklista, o nošenju kacige i drugim momentima na koje biciklisti treba da obrate pažnju da bi bili bezbjedni učesnici u saobraćaju", rekao je Torbica.
Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Jelica Kubura je istakla da oni tradicionalno podržavaju ovu biciklijadu sa željom da promovišu biciklizam kao zdrav i bezbjedan način prevoza.
" Tim povodom postavili smo saobraćajni poligon sa semaforima i horizontalnom signalizacijom kako bi najmlađi mogli da nauče osnovna pravila saobraćaja koja su im neophodna kako bi bili bezbjedni i kao pješaci i biciklisti", istakla je Kubura.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Dijana Aramanda izjavila je novinarima da je cilj manifestacije promocija zdravog načina života.
"Cilj ove manifestacije je i lijepo druženje, popularizacija biciklizma i kao sporta i zdravog stila života i upotreba bicikla u savremenim tokovi,a i bili sportisti ili rekreativci danas smo objedinjeni ovdje svi kao jedno, kao ljubitelji biciklizma ", rekla je Aramanda.

Ruta je bila duga pet kilometara, a učesnicima biciklijade pridružio se i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da je Grad tu da podrži svaku dobru ideju i da vjeruje da će ova manifestacija sigurno trajati još dugo godina.
" Drago nam je da promovišemo biciklizam kao zdrav način života, sport, druženje i naravno omladinu, ovdje su svi dobrodošli, kao što vidite ima svih uzrasta od najmlađih do najstarijih to je poruka koju želimo da pošaljemo, da smo jedinstveni, da je Prijedor grad za sve", rekao je Javor.

On je dodao da Grad, u saradnji sa Biciklističkim klubom "Kozara" planira da označi biciklističku rutu po gradu, te da je u planu i označavanje mjesta za parking bicikala.
"Na tome smo radili, obezbijedili smo dio sredstava i očekujemo da ćemo u toku ove sezone početi realizaciju tog projekta. To je jedan motiv više za naše sugrađane koji imaju prostora i želju da se kreću biciklom, ali isto tako ljudima koji vole sport", rekao je Javor.

Predsjednik BK " Kozara" Goran Garača je istakao da klub ima oko 140 članova, oko 20 kojih se takmiče na domaćoj i međunarodnoj sceni.
" Smatram da se povećava broj biciklista i da se sve više koristi biciklo ako prevozno sredstvo, a dokaz toga je i masovnin odziv na današnjoj biciklijadi koji je fenomenalan, kao nikada do sada, iz razloga što smo na prvoj biciklijadi 2016.godine imali 70 , a danas 600 učesnika" , rekao je Garača.
U sklopu manifestacije dodijeljene su i vrijedne nagrade, Nagrade gradonačelnika i to dječiji bicikl dobila je Sofija Damjanović , a bicikl za odrasle Viktor Vuković.
Nagradu MTB bicikl za odrasle od firme " LD Bike" dobio je Ivan Radetić, a nagradu za najoriginalniji bicikl dobila je Dragana LJuboja Mutic. Najstariji učesnik biciklijade bio je Milan Obradović sa 85 godina , a najmlađi učesnik Pavle Velaula imao je samo 9 mjeseci.

prijedorgrad.org

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...