Izdvajamo

 

Fikret Bačić kaže da je Tužilaštvo BiH moralo procesuirati one koji i dalje skrivaju informacije o 640 Prijedorčana za kojima se i dalje traga.

Žrtve zločina u Prijedoru nakon presude petorici od ukupno 11 optuženih s jedne strane izražavaju zadovoljstvo osuđujućim dijelom presude, dok s druge strane stava su da je kazna zatvora za broj ubijenih mala, prenosi N1.

Fikret Bačić kaže da je Tužilaštvo BiH moralo procesuirati one koji i dalje skrivaju informacije o 640 Prijedorčana za kojima se i dalje traga.

“Za jednu žrtvu, ubijenog u Zecovima dobili su 105 dana zatvora. Poštovani gospodine Maksumiću i Sudijsko vijeće ovo je žalosno. Iako je ovo historijski dan i činjenica za Mjesnu zajednicu Zecovi jer je ipak neko odgovarao, 105 dana po ubijenom, ali je odgovarao. Postavio bih pitanje Sudu, Tužilaštvu BiH, svima koji se bave procesuiranjem ratnih zločinaca kao i ekshumacijama i pronalaskom vješto skrivenih tijela, posmrtnih ostataka: Kad će taj proces biti okončan?”, objasnio je on.

Također, ovom i ranijim presudama određena je suština zločina zbog čega su počinjeni.

“Nismo se smjeli drugačije zvati i imati drugačija imena”, kazao je Fikret.

Zijad Bačić ističe nezadovoljstvo što su pojedini oslobođeni odgovornosti.

“Ako je vjerodostojna ova izjava da sam vidio Iliju Zorića jer sam gledao u njega, zašto nisu uvažili izjavu da je Željko Grbić bio prisutan gdje su obojica zajedno djelovali”, pita se Zijad.

Porodice tvrde da je određen pritvor za četvoricu iznad pet godina zatvora, ali se ne zna gdje su ti ljudi, odbrana je uglavnom rekla ili da nisu došli na izricanje jer nisu imali obavezu, ili da nemaju informaciju o tome gdje su, žrtve kažu za Milunića prvooptuženog da je pobjegao prije mjesec, a njegova odbrana je u sudnici rekla kako je pozvan kao osumnjičeni u jednom drugom predmetu i da mu je od tad isključen telefon.

Podsjećamo, prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu za 150 ubistava, mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima prijedorskog sela Zecovi. Od ukupno 11 optuženih, osuđeno je njih petero, dobili su ukupno 59 godina zatvora.

Dušan Milunić osuđen je na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, Ljubiša Četić na pet godina i Ilija Zorić na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, odnosno za krivična djela koja uključuju ubistva, progone, silovanja, mučenja, zatvaranja u logore.

slobodna-bosna.ba

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....