Izdvajamo

 

Poštovani mediji i ostali,

U petak, 26. maja 2023. godine od 11.00 sati, na lokaciji bivšeg logora Trnopolje kod Prijedora, članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje Iogoraša "Prijedor '92." i Udruženje logoraša Kozarac, realizuju manifestaciju obilježavanja i pamčenja 31. godišnjice od formiranja koncentracionog logora Trnopolje, terora kroz koji su prolazili logoraši tokom agresije za našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu, i žrtve koju su oni podnijeli u toj borbi. Logor Trnopolje, poznat kao najmasovniji logor za civile nakon 2. Svjetskog rata, kroz koji je prošlo preko 23000 logoraša. Torture koje je prošao toliki broj logoraša je teško i opisati, a kamo li shvatiti i osjetiti. Ono što možemo danas je isporučiti prava logorašima, istinu i pravično sudenje!

Posmatrajuči globalne trendove, ne možemo da se otmemo zaključku da u ljudskoj historiji, često dođu periodi velikih ispita za demokratiju, pravdu i istinu, i da na tim ispitima često padnu oni za koje smo smatrali da bi ih trebali, kao formalni nosioci tih vrijednosti, prvi položiti. Vremena u kojima živimo upravo su takva, dešavanja u Ukrajini, dešavanja u našoj regiji, pa i dešavanja i odluke značajnih osoba u našoj državi, počesto odstupaju od tih načela demokratije, pravde i istine. Svugdje postoje oni koji kontinuirano vuku u greške, bol i patnju svih drugih i drugačijih, ali hvala Bogu, pa isto tako uvijek postoje i oni sprenmi na žrtvu na strani pravde i istine, po svaku cijenu!

Logoraši su predvodnici takvih, logoraši Trnopolja, Omarske, Keraterma, ali i logoraši Sušice, Dretelja, Batkovića, Heliodroma, Luke, Kamenice, Šljivovice i svih drugih 657 logora. Logoraši i danas, neumomo svjedoče o istini i pravdi u BiH, u SAD, Njemačkoj, Italiji... i ne odustaju! Ugledajmo se na logoraše, ali dajmo i lični doprinos da svjetlo istine, mir i suživot na često gorkoj, ali zdravoj istini zavlada, ne samo na ovim našim prostorima, nego i šire. Opredjelimo se i budimo borci svjetla istine i pravde, a ne mraka i beznađa... krajnji je momenat...

DA SE NE ZABORAVI-DA SE NE PONOVI

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini

prof.Seid Omerović,mr.ecc

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ