Izdvajamo

 

U Kući mira u Kozarcu, danas je počela tradicionalna, 29. Mirovna konferencija “Srcem do mira”. Kao i prethodnih godina o promociji mira, ljudskih prava, diskriminaciji po raznim osnovama i drugim temama, govorit će učesnici iz BiH ali i van njenih granica.

Medina Bejtović je na samom početku konferencije imala veoma zanimljivu temu o kojoj je opširnije govorila. Njena tema je bila “Uloga žene u razvoju građanskog društva bez nasilja, ekonomske, socijalne i svake druge nesigurnosti.

Prema riječima Emsude Mujagić koja punih 29 konferencija istrajava na izgradnji mira u Kozarcu i šire, biće tu još dosta zanimljivih tema. Tako će Naser Balić biti uvodničar o temi, ” Diskriminacija na osnovu: vjerske, etničke, rodne i nacionalne pripadnosti “.

Učesnice 29. Mirovne konferencije”Srcem do mira ” sutra će sudjelovati u obilježavanju 31. godišnjice početka stradanja Kozarčana. Predviđen je i obilazak prijedorskih logora Omarska i Trnopolje, te masovne vrobnice Stari Kevljani.

mojprijedor.com
Tekst: Senudin Safić
Foto Memić

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać