Izdvajamo

 

Krajem ovog mjeseca u Prijedoru će se obilježit Dan bijelih traka i odati spomen ubijenima 1992. godine, među kojima je bilo i 102 djece. Kako je njihovim roditeljima danas u ovom gradu, šta im budi traume, te da li povratnici danas napuštaju ovaj grad zbog prošlosti ili drugih razloga pokušali smo saznati u ovom izdanju.
Povratnici u Prijedoru osjećaju sve veći strah i nesigurnost zbog veličanja ratnih zločinaca kao i sve većeg revizionizma ratne prošlosti te desničarskih organizacija koji negiraju zločine. Sve ovo, zajedno sa lošom političkom i ekonomskom situacijom dodatno otežava život povratnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Osim toga, spomenik ubijenoj djeci Prijedora nikada nije izgrađen što usporava suočavanje s prošlošću kao jednim od stubova tranzicione pravde i pomirenja. Povratnici gube nadu i ponovno odlaze iz Prijedora, ostavljajući za sobom prazne obnovljene kuće, a odlazak mladih naročito zabrinjava.

BIRN

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni