Izdvajamo

 

Krajem ovog mjeseca u Prijedoru će se obilježit Dan bijelih traka i odati spomen ubijenima 1992. godine, među kojima je bilo i 102 djece. Kako je njihovim roditeljima danas u ovom gradu, šta im budi traume, te da li povratnici danas napuštaju ovaj grad zbog prošlosti ili drugih razloga pokušali smo saznati u ovom izdanju.
Povratnici u Prijedoru osjećaju sve veći strah i nesigurnost zbog veličanja ratnih zločinaca kao i sve većeg revizionizma ratne prošlosti te desničarskih organizacija koji negiraju zločine. Sve ovo, zajedno sa lošom političkom i ekonomskom situacijom dodatno otežava život povratnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Osim toga, spomenik ubijenoj djeci Prijedora nikada nije izgrađen što usporava suočavanje s prošlošću kao jednim od stubova tranzicione pravde i pomirenja. Povratnici gube nadu i ponovno odlaze iz Prijedora, ostavljajući za sobom prazne obnovljene kuće, a odlazak mladih naročito zabrinjava.

BIRN

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak