Izdvajamo

 

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane, ove godine organizira niz sadržaja koji imaju za cilj da afirmišu kulturu pamćenja. Jedna od aktivnosti je i naučni skup o masovnim ubijanju Prijedorčana sa posebnim fokusom na masovnu grobnicu Korićanske stijene u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Na skupu će govoriti eminentni stručnjaci koji aktivno govore i pišu o ratnim zločinima na području Prijedora i Bosanske Krajine, kao i cijele Bosne i Hercegovine. S obzirom da je Organizacioni odbor donio odluku da će ove godine poseban fokus obilježavanja 20. jula staviti na masovnu grobnicu Korićanske stijene, tema ovog naučnog skupa je upravo o toj masovnoj grobnici, koja je jedna od najspecifičnijih grobnica po načinu ubijanja i pokušaja sistematskog, planskog i organiziranog prikrivanja zločina.

 

U uvodnom dijelu je planirano da se obrati predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te predstavnici institutcija koje brinu o kulturi pamćenja. U stručnom dijelu, na naučnom skupu će govoriti: dr. Mujo Begić (šef područnog ureda Bihać Instituta za traženje nestalih BiH), dr. Muamer Džananović (direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu), dr. Jasmin Medić (naučni saradnik u Institutu za historiju Bosne i Hercegovine), dr. Hikmet Karčić (naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava) i dr. Amir Kliko (viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava).

 

Ovaj naučni skup će biti održan u ponedjeljak, 15. jula 2024. godine u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 10 sati. Iz organizacionog odbora pozivaju naučne radnike, aktiviste, medijske radnike, studente i sve zainteresirane građane Bosne i Hercegovine da prisustvuju ovom naučnom skupu koji će biti otvorenog karaktera za sve koji na ovakav način žele pružiti podršku kulturi sjećanja i informisati se dodatno o raznim aspektima jednog gnusnog zločina koji se na veoma eklatantan način može vidjeti kroz primjer masovne grobnice Korićanske stijene.

 

Napominjemo, 20. jula 2024. godine, u Kamičanima kod Prijedora će biti održan komemorativni skup i dženaza za žrtve teškog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane. Također, iz Organizacionog odbora poručuju, da će i ove godine biti održan biciklistički maraton Bihać - Prijedor - Kamičani, kao što će povorka sa tabutima žrtava krenuti 19. jula 2024. godine iz identifikacionog centra "Šejkovača" pored Sanskog Mosta, preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju dolaska u Kamičane, gdje će im se klanjati dženaza dan kasnije.

Organizacioni odbor - Prijedor 2024.

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.