Izdvajamo

 

U prostoru nekadašnjeg logora "Trnopolje", danas je uz prisustvo nekoliko stotina bivših logoraša i mještana ovog kraja obilježena 32. godišnjica formiranja logora i stradanja Bošnjačkog i Hrvatskog naroda ovog kraja. Skup su organizovali Savez Logoraša BiH, Udruženje logoraša "Prijedor 92", Udruženje logoraša "Kozarac" i Regionalni Savez udruženja logoraša Banjaluka.

 

Poruke koje su se danas poslale iz Trnopolja su, da se nikad ne ponovi, da se ne zaboravi, istina ne smije i neće biti izbrisana. Mlade generacije treba učiti suživotu i toleranciji.

 

Zato što je najčešće takva situacija da oni koji čine ovakva zlodjela kakva su bila na području Trnopolja, pa i uopšte na području Prijedora, koja uopće nisu adekvatno ni pravno sankcionisani. Pogotovo ovdje u Prijedoru, za razliku od Srebrenice, koju i dan danas stavljaju pod znak upitnika, jeste ono da možemo da istrajavamo na istini i pamćenju.Kazao je prof. Seid Omerović mr.ecc.Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini

 

Sama poruka našeg okupljanja je ovdje da nismo zaboravili, da nećemo zaboraviti bez obzira na pritiske, negiranje kako ratnih zločina počinjenih u Prijedoru, Genocida počenjenog u Srebrenici. Agresija na Bosnu i Hercegovinu koliko god bili pokušaji pojedinaca, institucija koje su direktno ili indirektno bile uključene u sve ono što se dešavalo u Prijedoru i Srebrenici, u čitavoj Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995 godine, ta istina se neće izbrisati, jer ona je zapisana krvlju nedužno ubijenih logoraša Trnopolje, zapisana je bolom i patnjom preživjelih logoraša, zapisana je kroz sudske presude kako Haškog tribunala tako i Suda Bosne i Hercegovine. Mi smo ostavili i ostavljamo jedan trajni trag za pokoljenja koja dolaze. Sačuvali smo tu istinu i sav njihov trud i pokušaj, ovo što smo vidjeli prije usvajanja rezolucije o Srebrenici nije uspio tako neće uspjeti ni negiranje ovdje u Prijedoru.Kazao je Mirsad Duratović predsjednik Regionalnog Saveza udruženja logoraša Banjaluka.

Na ovom mjestu još uvijek nije podignuto Spomen-obilježje, što je velika sramota, smatraju bivši logoraši.

Logor "Trnopolje" se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, a otkriven je 5. avgusta 1992. godine, kada su britanski reporteri napravili snimke izgladnjelih i zlostavljanih logoraša iza žice.

Kroz ovaj logor od 26. maja 1992. do kraja novembra prošlo je više od 30000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti. Iz ovog logora su organizovani konvoji koji su prevozili logoraše na teritoriju koja je bila pod kontrolom Armije BiH. Takođe je izvedeno i 200 logoraša koji su ubijeni na Koričanskim stijenama.

DA SE NE ZABORAVI-DA SE NE PONOVI
 

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić