Izdvajamo

 

U nedjelju, 26.05. 2024. godine, članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac, će obilježiti 32.godišnjicu formiranja jednog od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora na prijedorskoj regiji, logora Trnopolje
Logor Trnopolje, poznat po činjenici da je kroz isti prema ICTY u Hagu, prošlo 23.000 logoraša, po čemu je najmasovniji logor za civile od II svjetskog rata, te takođe poznat i po "logorašu sa žice" našem svjedoku suda u Hagu, Fikretu Aliću. Svjetska javnost je za Trnopolje saznala 5. augusta 1992. godine kada je kada je ITN-televizija prikazala snimke grupa logoraša iza bodijikave žice u krugu logora.

Nekoliko stotina logoraša iz ovog i drugih prijedorskih logora su svoj život okončali strijeljanjima od strane interventnog voda policije Prijedora, na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, gdje su samo rijetki pojedinci preživjeli skokom u ponor Korićanskih stijena, netom prije strijeljanja.

Na žalost, evo i jučer u Ujedinjenim Nacijama, povodom izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, vidljivo je kalkulisanje oko istine u Svijetu koje i danas postoji, i koje dijeli narode na one koji su spremni priznati očiglednu, hiljadama svjedočenja dokazanu istinu, ali i na one koji su uprkos svemu, to spremni uporno negirati. Srećom, vidljivo je da je takvih ipak samo 1/10. Stoga za Svijet ima nade, jer 90 % država neće odobriti takve postupke i ponašanje. To je jasan pokazatelj i na osnovu dešavanja Gazi,
gdje je svakim danom je sve više onih hrabrih, koji se bune ponovo protiv genocida, ali na žalost ipak nemaju dovoljno snage da to i spriječe...?
Očigledno, borba se nastavlja, odaberimo pravu stranu, stranu istine i pravde i istrajmo u tome, po svaku cijenu!
Savez logoraša u BiH, istrajava na spoznaji da bez svjetskog upoznavanja, širenja i priznavanja istine, a pogotovo od strane odgovornih za učinjene zločine nema i ne može biti istinskog pomirenja i stabilnosti, tako da ultimativna borba i istrajavanje na istini, nemaju alternativu!

DA SE NE ZABORAVI-DA SE NE PONOVI

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini
prof. Seid Omerović mr.ecc.

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.