Izdvajamo

 

Šehidsko mezarje Hambarine najbolji je svjedok stravičnih zločina počinjenih od 22.maja 1992. godine u ovom dijelu prijedorske opštine. U kampanji zločina nisu ostala pošteđena ni djeca, žene, stari i iznemogli.

Hambarine su mjesto sa 327 šehida. Naša je obaveza da pamtimo i obilježavamo datume koje opominju domaću i međunarodnu javnost na zločine počinjene u našem rodnom kraju.

Kako se zločini od prije trideset dvije godine više nikada i nigdje ne bi ponovili i s ciljem prisjećanja na nevine žrtve Hambarina, u srijedu će biti obilježena godišnjica napada.

Prema informacijama koje su nam potvrđene u Medžlisu islamske zajednice Prijedor u džematu Hambarine predviđeno je nekoliko sadržaja. Tako je za 17 sati ispred džamije u Hambarinama najavljeno okupljanje učesnika mimohoda koji će se nakon ikindije namaza uputiti prema šehidskom mezarju. Učenjem jasina i dova prisutni će se prisjetiti nevinih žrtava.

mojprijedor.com

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.