Izdvajamo

 

Međunarodni dan žena obilježen je u našoj školi priredbom za roditelje. Priredbu su izveli učenici razredne nastave.
Uz ples,pjesme i recitacije poslane su poruke ljubavi, nježnosti i pažnje.
,, U srcu moje mame i moje srce kuca. Kad njeno kucne-TAK, moje se čuje TIK!"

Direktorica naše škole Edita Velić u svom obraćanju čestitala je svim roditeljicama 8.mart i uručila im je po jedan karanfil u znak pažnje.
U znak zahvalnosti za trud i zalaganje direktorica nagradila je učiteljice i nastavnice cvijećem.
Svim ženama želimo sretan 8.mart!

FB:JUOŠ Kozarac

 

 

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.