Izdvajamo

 


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, u saradnji sa nastavnikom bosanskog jezika Amelom Suljićem i nastavnikom muzičke kulture Nebojšom Dragičevićem, u našoj školi je održan prigodan program recitatorsko-dramske, horske sekcije i nastup književnika Kemala Handana i Muhidina Šarića.
Članovi recitatorsko-dramske sekcije su govorili o poeziji književnika Kemala Handana i Muhidina Šarića te recitovali njihove pjesme.
Članovi horske sekcije su pripremili i otpjevali pjesmu Kemala Handana pod nazivom “Govor cvijeća”.

Književnici Kemal Handan i Muhidin Šarić su predstavili svoj književni opus čitanjem poezije i izabranih dijelova iz njihovog bogatog književnog stvaralaštva.
Književnici su prije samog programa donirali našoj školi značajan broj svojih knjiga, na čemu im se uprava škole posebno zahvaljuje.
Direktorica naše škole je upriličila radni sastanaka sa književnicima i nastavnicima na kojem je iznijet zajednički stav o potrebi nastavka saradnje, jer ovakva gostovanja književnika utiču na popularizaciju književnosti i razvoju ljubavi prema pisanoj riječi.
Na kraju programa, upriličeno je uručenje zahvalnica gostima naše škole.

Izvor: fb JUOŠ Kozarac

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.