Izdvajamo

 

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za mjesec april tekuće godine.

Tokom aprila mjeseca održano je povoljno stanje bezbjednosti. Evidentirano je 57 krivičnih djela, od čega 23 po nepoznatom izvršiocu ili 40,6%. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 88%, dok rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 72%.

Pad broja imovinskih krivičnih djela nastavlja se i tokom aprila. Evidentirano je 21 krivično djelo što je za 16% manje u odnosu na uporedni period.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 7 krivičnih djela, od kojih su dva koruptivnog karaktera. Od značajnijih krivičnih djela ističu se djela „Nesavjestan rad u službi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ za koja je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj protiv 4 fizička i jednog pravnog lica i čijim izvršenjem je Grad Prijedor oštećen za iznos od 9.034.345,19 KM.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 5 krivičnih djela i 8 prekršaja. U akciji kodnog naziva „Roma“ koja je bila usmjerena na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga pronađeno je i oduzeto oko 20,6 kg opojne droge, laboratorija za vještački uzgoj opojne droge sa 209 stabljika indijske konoplje, izvršeni su pretresi na više lokacija, a slobode je lišeno ukupno 16 lica. Nakon dostavljanja izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, nadležni sud je za 11 lica odredio mjeru pritvora.

Načelnik Zoran jež je istakao da je broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira značajno smanjen. Evidentirano je 25 prekršaja, što je za 51% manje u odnosu na isti period prošle godine. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, a svi javni skupovi su protekli bezbjedno.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 78 saobraćajnih nezgoda, što je za 11 nezgoda ili 12,4% manje u odnosu na uporedni period. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom.

Imajući u vidu da je u toku period održavanja maturskih proslava, načelnik Jež je dodao da policijski službenici u saradnji sa inspekcijskim službama preduzimaju potrebne mjere u cilju sprečavanja vršenja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

PU Prijedor

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.