Izdvajamo

 

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Policijske uprave Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za prva tri mjeseca tekuće godine.

U prvom tromjesečju ukupno je evidentirano 214 krivičnih djela, od čega 50 po nepoznatom izvršiocu. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela u ovom periodu iznosi 91,9%, dok je rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom izvršiocu 68%.

Što se tiče same strukture krivičnih djela, 73 krivična djela su imovinskog karaktera što je za 22,3% manje u odnosu na uporedni period. Smanjen je broj teških krađa. U ovom periodu evidentirano je 7, a u uporednom periodu prošle godine 16, što predstavlja smanjenje za 56%.

U izvještajnom periodu evidentirano je jedno krivično ubistvo u pokušaju izvršeno aktiviranjem eksplozivne naprave na imanju oštećenog lica u Krupi na Uni. Izvršilac je lišen slobode i uz izvještaj predat nadležnom tužilaštvu.

S obzirom da je u prethodnom periodu realizovana kampanja „Poštuj život, ne oružje“ koja je bila usmjerena na ovakve incidente povezane sa nelegalnim posjedovanjem vatrenog oružja, podsjećamo građane da Zakon o oružju i municiji propisuje amnestiju za one građane koji dobrovoljno predaju policiji vatreno oružje, municiju i eskplozivna sredstva čije držanje po Zakonu građanima nije dozvoljeno, a koje imaju u svom posjedu.

U nastavku akcije „Kalibar“ evidentirano je 6 krivičnih djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ za koja je nadležnom tužilaštvu podneseno 6 izvještaja protiv 6 lica.

U izvještajnom periodu evidentirano je jedno razbojništvo počinjeno nad radnicom kladionice, koje je i rasvjetljeno.

Načelnik Goran Karan je istakao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 12 krivičnih djela sa pričinjenom materijalnom štetom i protivpravno stečenom imovinskom koristi u iznosu od 1.044.930,00 KM.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 13 krivičnih djela i 41 prekršaj. Oduzeto je oko 20 grama kokaina, 87 grama amfetamina, 120 grama marihuane, 8,4 grama hašiša i heroina, 37 sjemenki indijske konoplje, 55 komada medicinskih tableta, 42 elektronske cigarete ispunjene uljem kanabisa, te određene količine druge opojne droge.

Načelnik Zoran Jež je rekao da je iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 129 prekršaja i da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Što se tiče stanja bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave Prijedor, u prvom tromjesečju ove godine evidentirano je 219 saobraćajnih nezgoda. U tri saobraćajne nezgode smrtno su stradala tri lica.

Iz saobraćaja je isključeno 605 vozača od čega 535 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 28 zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 25 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.