Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor realizujući aktivnosti usmjerene na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga, tokom prethodnog vikenda, uručenjem prekršajnih naloga sankcionisali su dva lica iz Kozarske Dubice. Navedena lica su sankcionisana tokom pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, a u vezi sa testiranjem vozača na prisustvo opojnih droga u organizmu.

Takođe, u predmetnim kontrolama, kod jednog lica iz Kozarske Dubice koje je bilo suvozač u kontrolisanom vozilu pronađen je i oduzet zamotuljak sa sadržem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain ukupne bruto mase 0,9 grama. Protiv navedenog lica nadležnom sudu dostaviće se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka po Zakonu o prozivodnji i prometu opojnih droga.

PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.