Izdvajamo

 

U Etno selu "BK OAZA" Kamičani većeras, srijeda 29.12.2022.god., održano je donatorsko veče popularno nazvano "Crvena noć FK Bratstva" koje je sprovedeno u organizaciji uprave fudbalskog kluba Bratstvo Kozarac.

 

Događaju je prisustvovao dosta velik broj članova i simpatizera ovog kluba. Restoran je bio pun i dosta raje se vratilo jer nije bilo mjesta.
Svima prisutnima, obratio se predsjednik FK Bratstvo, Zijad Kusuran. On je prezentovao dosadašnji rad i plan daljeg razvoja kluba. Zatim pozvao simpatizere da podrže rad kluba. On je naglasio zasluge igrača i uprave za dosadašnje igre u Regionalnoj lige zapad. Klub radi veoma kvaliterno i sjajan je ambasador, najljepšeg malog grada na svijetu. Kolektivima i pojedincima koji čine ovaj klub, veliko hvala, kazao je Zijad.

Zatim je prezentovao dosadašnji rad na proširenju i rekonstrukciji igrališta FK Bratstvo Kozarac. Naglasio je ogromnu podršku građana, simpatizera FK Bratstva i pozvao da još jednom pomognu da se ovi planirani radovi završe i na ljeto naredne godine, igrači zaigraju na svom igralištu.

Druženje, uz Emira Blaševića, Ziju Kasumovića, Samiru Kasumović i Tarika Đonlagića, nastavljeno do kasno u noć.

Nijaz-Caja Huremović

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.