Izdvajamo

 

Za brojnu bosanskohercegovačku raju, rasutu širom svijeta, reprezentativni sport je nešto posebno. Kada igraju naše reprezentativne selekcije teferiči se i s nestrpljenjem očekuju ishodi utakmica.

Norveška je u svijetu poznata po ženskom fudbalu. U ovoj državi, gradu Bergen, živi porodica Muhić porijeklom iz Hambarina. Fudbalsku čast Muhića brani šesnaestogodišnja kćerka Samra.

Fudbalom se bavi punih 8 godine. U Bergenu nastupa za klub Arna Bjørnar. Radi se o sportskom kolektivu koji je poznat po radu sa mladim fudbalerkama tako da Muhićeva ima idealne uslove za razvoj. Konkurencija u ekipi je izuzetnoi jaka jer igra u ekipi sa 6 reprezentativki Norveške.

Na naše ogromno zadovoljstvo, Arna Bjørnar ima i jednu reprezentativku Bosne i Hercegovine. Pogodili ste, to je Samra Muhić.

Ove godine Fudbalski klub Arna Bjørnar je osvojio Gothia cup u Švedskoj, najveci turnir na svijetu za igračice do16 godina. Ovogodišnji turnir će zauvijek ostati u pamćenju i mladoj Samri Muhić jer je nakon zapaženih nastupa došao poziv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

Ova djevojka ima veoma ambiciozne klupske i reprezentativne planove.

“ Idem u sportsku gimnaziju gdje imam mogućnost da studiram i usavršavam se kao fudbalerka. Moji ciljevi su da igram za prvu ekipu mog kluba ,i da nastavim igrati za reprezentacuju Bosne i Hercegovine. Bila sam iznenađena pozivom u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, i drago mi je da su prepoznali moj talenat. Želim biti profesionalna fudbalerka”, naglašava Samra Muhić koja je upisala prve utakmice u reprezentativnoj vrsti.

Zaigrala je u kvalifikacijama za EP i zanimljiv je podatak da je debitovala protiv selekcije Norveške. Nastupila je i protiv Mađarske i pred njom su nove obaveze. Našu reprezentaciju i mladu Samru Muhić sutra očekuje treća kvalifikaciona utakmica za EP. Protivnik je selekcija Češke Republike. Samra Muhić se nada da je ovo početak reprezentativnog puta koji će trajati godinama.

Samri Muhić i njenoj porodici želimo mnogo sreće na sportskom i privatnom planu.

Mojprijedor.com

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.