Izdvajamo

 

Za brojnu bosanskohercegovačku raju, rasutu širom svijeta, reprezentativni sport je nešto posebno. Kada igraju naše reprezentativne selekcije teferiči se i s nestrpljenjem očekuju ishodi utakmica.

Norveška je u svijetu poznata po ženskom fudbalu. U ovoj državi, gradu Bergen, živi porodica Muhić porijeklom iz Hambarina. Fudbalsku čast Muhića brani šesnaestogodišnja kćerka Samra.

Fudbalom se bavi punih 8 godine. U Bergenu nastupa za klub Arna Bjørnar. Radi se o sportskom kolektivu koji je poznat po radu sa mladim fudbalerkama tako da Muhićeva ima idealne uslove za razvoj. Konkurencija u ekipi je izuzetnoi jaka jer igra u ekipi sa 6 reprezentativki Norveške.

Na naše ogromno zadovoljstvo, Arna Bjørnar ima i jednu reprezentativku Bosne i Hercegovine. Pogodili ste, to je Samra Muhić.

Ove godine Fudbalski klub Arna Bjørnar je osvojio Gothia cup u Švedskoj, najveci turnir na svijetu za igračice do16 godina. Ovogodišnji turnir će zauvijek ostati u pamćenju i mladoj Samri Muhić jer je nakon zapaženih nastupa došao poziv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

Ova djevojka ima veoma ambiciozne klupske i reprezentativne planove.

“ Idem u sportsku gimnaziju gdje imam mogućnost da studiram i usavršavam se kao fudbalerka. Moji ciljevi su da igram za prvu ekipu mog kluba ,i da nastavim igrati za reprezentacuju Bosne i Hercegovine. Bila sam iznenađena pozivom u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, i drago mi je da su prepoznali moj talenat. Želim biti profesionalna fudbalerka”, naglašava Samra Muhić koja je upisala prve utakmice u reprezentativnoj vrsti.

Zaigrala je u kvalifikacijama za EP i zanimljiv je podatak da je debitovala protiv selekcije Norveške. Nastupila je i protiv Mađarske i pred njom su nove obaveze. Našu reprezentaciju i mladu Samru Muhić sutra očekuje treća kvalifikaciona utakmica za EP. Protivnik je selekcija Češke Republike. Samra Muhić se nada da je ovo početak reprezentativnog puta koji će trajati godinama.

Samri Muhić i njenoj porodici želimo mnogo sreće na sportskom i privatnom planu.

Mojprijedor.com

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).