Izdvajamo

 

Sportska manifestacija “Dani sporta”, koja je zbog loših vremenskih uslova prošle sedmice bila odgođena, počinje večeras od 18:00 časova na Trgu majora Zorana Karlice.

Sve zainteresovane ljubitelje sporta pozivamo da prisustvuju predstavljanju sportskih klubova na otvorenom u narednih nekoliko dana.

Cilj manifestacije je promocija sporta kroz razne sportske discipline odnosno upoznavanje mladih za svim prednostima bavljenja sportom.


Pokrovitelj manifestacije je Grad Prijedor uz učešće sportskih klubova sa područja grada.

Plan predstavljanja sportova po danima za sportsku manifestaciju „Dani sporta“ 29. avgust do 1. septembar 2022. godine
1. Dan – Biciklizam, Bodibilding/krosfit, Sportsko penjanje/planinarenje, Jedriličarstvo/padobranstvo, Stoni tenis, Šah i Kuglanje.
2. Dan – Fudbal, Tenis, Florbol i Atletika.
3. Dan – Košarka, Boks, Tekvando, Kik-boks i drugi srodni sportovi.
4. Dan – Svečani defile i obraćanje Gradonačelnika, nastavak promocije sportova: Rukomet, Karate, Džudo, Brazilski džijudžicu i Odbojka

Grad Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.