Izdvajamo

 

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine

Desetine učesnika biciklističkog maratona "Bihać - Kozarac" stiglo je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će odati počast za 16 prijedorskih žrtava ubijenih 1992. godine.

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine.

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora i Kozarca krenula je u prijepodnevnim satima iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru Kamičani.

Najmlađa žrtva imala samo 19 godina
Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Ostaci pronađeni u 73 masovne grobnice
Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

avaz

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic