Izdvajamo

 

Svjetski dan maternjeg jezika, koji se svake godine obilježava 21. februara, posebno ističe važnost očuvanja bosanskog jezika, naročito za nas u dijaspori.

Za dijasporu, bosanski jezik predstavlja vitalnu vezu s korijenima, kulturom i tradicijom.

Očuvanjem bosanskog jezika, održavamo povezanost s matičnom zemljom i promičemo razumijevanje među kulturama. To je ključno za očuvanje naše kulturne baštine i identiteta za buduće generacije.

 

Na Svjetski dan maternjeg jezika, naglašavamo značaj očuvanja bosanskog jezika u dijaspori kao ključnog elementa našeg identiteta, koji nas povezuje bez obzira na geografsku udaljenost navodi se iz Udruženja Bosančica.

Bosančica

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."