Izdvajamo

SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI  BOSNO I HERCEGOVINO!!!

Iako je 20 godina nakon referenduma, Dan nezavisnosti samo u Federaciji BiH.
Porazna je činjenica da političari iz Republike Srpske koji primaju platu iz budžeta te iste, nezavisne BiH, ne priznaju jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje

Dan nezavisnosti je rođendan BiH, i to je, kaže Lazović, historijska činjenica koja ne može biti promijenjena i kao takva živjet će zauvijek.
A za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su svi, potvrdio je Lazović, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Kako je onda moguće da današnji političari iz RS-a uporno odbijaju prihvatiti ovaj datum?

Odakle toliki otpor kada je u pitanju obilježavanje Dana nezavisnosti ili Dana državnosti pokušao je za Fenu pojasniti i predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović.

- Stvar je lične kulture i bezobrazluka ne slaviti Dan nezavisnosti BiH, a u isto vrijeme ići u Sarajevo na blagajnu i uzimati novac od te iste države. Ta država da nije nezavisna ne bi imala ni blagajnu, kazao je za Fenu Stevović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović neobilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Republici Srpskoj obrazlaže tvrdnjom da taj datum za Srbe ne predstavlja nikakav praznik.

Istakao je da je 1. marta 1992. godine, 99 posto Srba na referendumsko pitanje odgovorilo negativno, te da je to jasan pokazatelj da Srbi nisu željeli nezavisnu BiH.

Građani BiH su se 1. marta 1992. na referendumu ipak opredijelili za nezavisnost BiH. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji BiH, dok je u RS-u 1. mart običan radni dan. Ovaj datum je uprkos svemu historijska činjenica.

 

 

 

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic