Izdvajamo

Na snimcima se vidi kako pripadnici policije RS uz pomoć civilne zastite iz Skender vakufa/Kneževa uklanjaju dizalicom tijela prijedorskih Bošnjaka i Hrvata kako bi sakrili tragove zločina izvršenog 21. avgusta iste godine kada je na tom mjestu, na rubu provalije, policija RS streljala više od 200 prijedorskih civila.

Prema mišljenju zaštićenog svjedoka i izvršioca zločina na Korićanskim stijenama pretpostavlja se da je prilikom asanacije terena dio tijela na licu mjesta zapaljen i uništen kiselinom obzirom da su zbog kvara na dizalici izvučena četiri tijela iz Korićanskog ambisa.

Dio tijela prenesen je i u sekundarne grobnice. Do danas nisu pronađena tijela mnogih žrtava na Korićanskim stijenama.

Na snimcima koje objavljuje Al Jazeera Balkans vide se lica hladnokrvnih i dobro raspoloženih pripadnika prijedorske policije koji su bili svjedoci ovog događaja.

Pogledajte ovdje dokumentarac:

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.