Izdvajamo

Nakon vrlo brutalnog ratnog iskustva i godina provedenih u izbjeglištvu u Norveškoj, Jusuf Arifagić je odlučio da se vrati u rodni Kozarac.
Ratne traume i iskustva iz logora oko Prijedora i Kozarca nisu pokolebali Jusufa da uloži bogatstvo koje je stekao radom u Norveškoj u taj kraj.
Uz Dinu Rađu, jednog od najuspješnijih košarkaša sa ovih prostora koji je izabrao Split umjesto Amerike, govori o brojnim problemima koje  čekaju povratnike i generalnu neizvjesnost i nesigurnost na prostorima regije.
Unatoč istim, s pozitivnim i optimističnim stavom odlučili su se za povratak vjerujući i doprinoseći prosperitetu svog ambijenta.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)