Izdvajamo

 

Sinoć je u organizaciji Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru izvedena monodrama “Prodavnica budućnosti”
Tekst i režija: Vahid Duraković
Igra: Sanel Ugarak
Monodrama “Prodavnica budućnosti” prati sudbinu lika Mehice u poratnom periodu koji se kroz pokvaren društveni sistem bori da izgradi svoj životni prostor. Kao i Ahmet Šabo iz Selimovićeve “Tvrđave”, Mehica se nakon rata nalazi u bezizlaznoj situaciji i društvenom uređenju za kojeg se nije borio. U “Prodavnici budućnosti”, sve je povezano - i politika i ekonomija i ljubav… Ova monodrama nam na jednostavan način, fokusirajući se na ključne probleme našeg društva: kupovina izbornih glasova, nezakonite stranačke intervencije u rješavanju egzistencijalnih problema, dodjeljivanje donacija onima kojima to nije potrebno (i bogaćenje na osnovu njih), odlazak mladih u inostranstvo u potrazi za boljim životom, daje cjelovit prikaz i kritiku društveno-političke situacije.

Prodavnica budućnosti je ironijski prikaz lažnih političkih obećanja i suludih predizbornih skupova u kojima, iza “pozorišnih zavjesa” “cirkuske predstave”, dominira samo lični interes pojedinca i ideloške i vjerske floskule koje ne znače ništa.
Takav društveni sistem, na kraju, Mehicu dovodi do psihičkog sloma i razmišljanja da počini samoubostvo kao jedini izlaz, ne toliko zbog egzistencijalnih problema, već više zbog nepravednog i pokvarenog društvenog uređenja.
Monodrama ima jaku etičku i društvenu poruku potrebe za individualnim aktivitetom kako bismo stvorili bolji svijet. Ta etička i društvena angažiranost, koju monodrama ima, protkana je humorom, crnim humorom i ironijom.
Publika je u sali Kina “Kozara” u Prijedoru uživala u glumi Sanela Ugarka. Gromoglasni aplauz kojim je ovaj glumac ispraćen sa scene - potvrda je njegovog kvaliteta i dobrog etičkog nauma.

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.