Izdvajamo

 

Kako je za portal CAPITAL potvrdio pomoćnik ministra energetike i rudarstva Esad Salčin, u Vladu RS stigla je samo jedna ponuda i to od teslićke firme, a Komisija za koncesije je utvrdila da je uredna.

“Komisija je nakon utvrđivanja da je ponuda uredna predložila Vladi donošenje rješenja koje je danas prošlo na sjednici. Čekamo da ono dođe do nas i da krenemo u dalju proceduru. Ne mogu vam tačno reći kolika će biti visina koncesione naknade, da li je ona propisana pravilnikom ili je druga, dok ne dobijemo rješenje“, rekao je Salčin.

Javni poziv za dodjelu koncesije na ležištu “Bistrica” raspisan je 10. avgusta 2023. godine i trajao je 30 dana. Poziv je otvoren 9. septembra, a pristigla je samo jedna ponuda.

Vlada se, doduše, nije ni osvrnula na činjenicu da je ova kompanija, u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija, potpuno nezakonito i bez ikakvih papira, dozvola i elaborata, još prije pola godine raskopala rudnik u selu i zanemarivši proteste mještana, pripremila sve što je potrebno za eksploataciju uglja.

Čak su mu dodijelili bonus od deset odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda, jer je „inicirao pokretanje postupka dodjele koncesije“ na ovom ležištu.

Nakon stupanja na snagu rješenja o dodjeli koncesije, kažu nam u Ministarstvu energetike i rudarstva RS, pribavlja se mišljenje Pravobranilaštva RS i saglasnost Komisije za koncesije. Nakon ovih aktivnosti pristupa se potpisivanju ugovora o koncesiji.

Vlada RS krije informacije o temama od javnog interesa


Kao i ranije, kada se radi o temama koje su od javnog interesa, “sastavljači” saopštenja nakon sjednice Vlade RS nisu spomenuli niti jednu riječ o “Bistrici”, iako su dešavanja oko nezakonitog iskopavanja bila u žiži javnosti cijele godine.

Predstavnik mještana Bistrice Zoran Ninić kaže da nisu iznenađeni odlukom Vlade RS da dodijeli koncesiju Rufijevoj firmi.

“Odlukom o davanju koncesije, Vlada RS je definitivno pokazala da nije u službi građana, da ne vodi brigu o zaštiti životne sredine, da je nije briga za održivim opstankom ljudi na selu, niti što će se djeca igrati u ugljenoj prašini. Važno je da su ispoštovali interese pojedinaca, interesnih grupa koje vjerovatno zadiru u samu Vladu. Utakmica se igra dok sudija ne odsvira kraj, ovo je samo prvo poluvrijeme. Nadamo se da će do kraja utakmice istina i pravda izaći na vidjelo i da će neko odgovarati za ovaj evidentni zločin prema vlastitom narodu“, rekao je Ninić.

Mještani ovog sela, mjesecima se unazad bore protiv otvaranja rudnika i iskopavanja lignita, a održali su brojne proteste, podnijeli niz tužbi protiv Vlade RS, prijavljivali nezakonito iskopavanje inspekciji više desetina puta, ali niko nije preduzeo ništa. O svemu ovome CAPITAL je pisao u više navrata.

Ranije je objavljeno da vrijednost investicije iznosi 280.000 KM, a mještani su nudili da oni skupe taj novac i plate Vladi RS samo da ne iskopavaju ugalj i ne upropaštavaju selo.

U javnom pozivu je navedeno da prema elaboratu o rezervama ovo ležište raspolaže sa 94.295 tona bilansnih rezervi uglja, da se koncesija dodjeljuje na period od pet godina, te da je obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije novčani depozit od 14.000 KM.

capital.ba

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic