Izdvajamo

 

Sinoć je u organizaciji Bosanksog kulturnog centra u Prijedroru, u saradnji sa podružnicom DPBIH Krajiških pisaca, upriličena promocija knjige Selene Seferović, “Punim jedrima - život na dva kontinenta” u sali Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru.

Knjiga je spoj putopisa, stručnih i esejističkih radova, intervjua, osvrta. Putopisi su prožeti slikovitim opisima života, društveno-političkog uređenja, umjetnosti, gradova i zemalja koji su zastupljene u njima, predstavljajući nam tematiziranu sredinu u svojoj svojoj punini. Knjiga sadrži i prikaze, biografije, značajnih ljudi koji su ostavili dubok trag na autore ove knjige i pomagali u promovisanju bosanskohercegovačke književnosti i kulture u svijetu. Treći dio knjige sadrži prikaze književnih ostvarenja bosanskohercegovačkih autora u Americi. Radi se o veoma stručnim i zanimljivim radovima iz oblasti egzilantske književnosti. Ono što je posebno važno, knjiga prati život autora, i naroda s južnoslavenskog prostora, u Americi i Čikagu te njihove borbe za očuvanje bosanske književnosti i kulture kroz rad u Bosanskoj biblioteci u Čikagu i različite druge aktivnosti u tom pravcu.

Selena Seferovic je rođena 1953. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Živjela je u Sarajevu, Beogradu, Kini, Alžiru, Pragu i trideset godina u Čikagu. Nakon penzionisanja, kad ne putuje svijetom, ljeta provodi u Veloj Luci na Korčuli i Zemunu.

Magistrica je filologije - radila je kao asistent Beogradskog Univerziteta, profesorica na Naninskom univerzitetu u Kini.

Nakon tri godine boravka u Pragu odlazi u Ameriku, u Čikago 1995. godine, gdje radi kao profesorica u čikaškim državnim i privatnim školama, i kao prevoditeljica Ministarstvsa obrazovanja Čikaga.



Osnovala je Bosansku biblioteku u Čikagu, u saradnji sa Conrad Sulzer državnom regionalnom bibliotekom. Članica je Društva pisaca Bosne i Hercegovine, mostarskog Udruženja knjizevnica i ljubitelja umjetnosti “Žena sa knjigom” i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara u Crnoj Gori. Aktivistica u američkim i bosanskohercegovačkim ženskim, informativnim, obrazovnim i kulturnim organizacijama u BiH zajednici u Čikagu i Americi. Više puta nagrađivana za svoj rad u Americi i Bosni i Hercegovini.



Autorica je sljedećih knjiga : “Bosanska biblioteka Čikago, Govor zavičaja”, Sarajevo 2006., i putopisne trilogije “Svijetom, putopisni memoari”, Beograd 2022., “Putopisne čestice, o nama u svijetu”, Beograd 2023. i “Punim jedrima - život na dva kontinenta”, Beograd 2024., kao i brojnih stručnih radova prezentovanih na filološkim konferencijama. Stručna knjiga, koju je upravo pripremila za štampu, “Bosanski jezik u Americi, stogodišnje iskustvo, 1906 - 2006” u fazi je recenzija, a njen esej “Velolučki kilt” objavljen je u književnom časopisu “Lanterna” 2022. godine.

O knjizi su govorili:
Muhidin Šarić, književnik
mr. sc. Amel Suljić
Selena Seferovići i Dragoljub Batar, autori
Moderator: Emina Mukić
Muzički dio programa: Anita Siječić, violinistica

 

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać