Izdvajamo

 

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane, je održao svoju treću redovnu sjednicu u Kozarcu. Na dnevnom redu su bili završni izvještaji pododbora o realiziranim aktivnostima na pripremi programa povodom 32. godišnjice od obilježavanja strašnog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane.

 

Konstatovano je da će ove godine biti klanjana dženaza za četiri ubijene žrtve: Musić Bademi, Musić Nazifu, Aljii Enveru i Forić Aliji. Dženazu namaz će predvoditi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Također, isti dan dženaze će biti održan komemorativni skup na kojem će govoriti predstavnici države Bosne i Hercegovine, Organizacionog odbora, član porodice žrtava i Instituta za nestale osobe BiH.

 

Konstatovano je da su sve pripreme za organizaciju naučnog skupa pod nazivom "Masovna ubijanja Prijedorčana - Primjer Korićanske stijene" na kojem će govoriti akademski i naučni eksperti koji pišu, govore i istražuju ratne zločine na području Prijedora, Bosanske Krajine i cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj naučni skup će biti održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu u ponedjeljak, 15. jula 2024. godine sa početkom u 10 sati i bit će otvoren za javnost. Usvojen je izvještaj odbora za sigurnost, gdje je konstatovano da sve protiče u najboljem redu i da su pripreme sa sigurnosnog aspekta veoma kvalitetno realizirane.

 

Usvojena je informacije o dosadašnjim aktivnostima kada je u pitanju organizacija biciklističkog maratona Bihać - Prijedor - Kamičani, koji će ove godine sa Gradskog trga u Bihaću krenuti u petak, 19. jula 2024. godine u 14 sati, a dolazak u Kamičane se očekuje u 20 sati istog dana. Konstatovano je također da je sve spremno za povorku sa tabutima šehida, koja će 19. jula 2024. godine iz identifikacionog centra "Šejkovača" pored Sanskog Mosta krenuti preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju će u kasnim posljepodnevnim satima stići u Kamičane. Građanima i javnosti će biti dostupne satnice dolaska povorke u pomenute gradove i mjesta.

 

I ove godine, kao i prethodnih godina, radio-televizija Unsko-sanskog kantona će prenositi uživo vjerski program, a od ove godine i komemorativni dio programa koji će biti organiziran u 11:30 istog tog dana. Signal RTV USK će preuzimati mediji iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Iz organizacionog odbora apeluju na sve građane Bosne i Hercegovine da u što većem broju dođu na dženazu i da na razne načine budu dijelom programskih sadržaja obilježavanja 20. jula i na takav način pruže svoju podršku kulturi pamćenja, ali i da podijele tugu i bol sa porodicama žrtava i preživjelim žrtvama teškog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane.

Organizacioni odbor - Prijedor 2024

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.