Izdvajamo

 

U organizaciji Mreže mladih MIZ Kozarac, u nedjelju, 10.03.2024. godine održan je tradicionalni “Ramazanski vozić” koji je najavio početak nam dragog, mubarek mjeseca ramazana.

Dječica, od 4 do 14 godina starosti, imali su priliku učestvovati noseći balone i defileom od Šehdiskog mezarja u Kamičanima do Mutničke džamije izraziti na svojstven način dobrodošlicu mjesecu ramazanu.

Program je počeo u 16:00 ispred Šehidskog mezarja u Kamičanima, gdje nam je na početku ašere proučio Zekerijja Mahić, učenik drugog razreda Behram-begove medrese u Tuzli, a dobrodošlicu je zaželio Ajdin-ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih MIZ Kozarac.

Zatim se obratio glavni imam, mr.hfz. Amir-ef.Mahić koji je svim prisutnima poželio blagoslovljen ramazan, učeći dovu Allahu dž.š. da ga provedemo u zdravlju, rahatluku i blagostanju, riječima Ramazan mubarek olsun.

Zatim je formirana kolona gdje su djeca noseći balone defileom došli do Mutničke džamije, gdje su im podjeljeni paketići koje su ove godine obezbjedili naše vrijedne džematlije, Amir i Medina Nukić.

Hvala svima koji su danas došli i obilježili na ovaj način početak ramazana, mjeseca posta, da ga u zdravlju i ibadetu zajednički provedemo te da u Allahovom zadovoljstvu dočekamo bajramske dane.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.