Izdvajamo

 

Ovog vikenda bogata mevludska akademija u džamiji u Drammenu i gala večera u hotelu Sundvolden, uz prisustvo preko 300 gostiju i zvanica ponudili su vjerovatno najljepši vjersko kulturni program u dosadašnjoj historiji naše zajednice.
Obraćanja domaćina manifestacije Derviša ef. Varešlije, kao i Edina ef. Mezita, prof. Mustafe Spahića, glavnog imama medžlisa IZ Kozarac hfz. Amira Mahića, zatim izaslanika Reisu-l-uleme i glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj Aldina ef. Kusura te prvog glavnog imama IZ Bošnjaka u Norveškoj Zekerijaha Jašarevića a potom i aktuelnog glavnog imama Senaida ef. Kobilice, učenjem Kur'ana i ilahija dodatno su obogatili Ibrahim Bilčević i Armin Muzaferija.
U sklopu ovog svečanog programa, u nedjelju je u Drammenu prof. Jasmina Makarević održala predavanje za žene.

Izvor: Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina i Norge

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.