Izdvajamo

 

U novom broju Kozarskog vjesnika 102 čitulje, ubijena djeca Prijedora.

Sjećamo ih se na način kako su generacije Prijedorčana to činile. Da se obavijeste poznanici i dalja rodbina da je neko umro, da ukućani podijele svoju tugu, bol, da im olakša žalovanje. Ova čitulja, mnoštvo malih čitulja u jednoj čitulji, obavještava Prijedorčane da su nedužna djeca ubijena.

Podsjeća i gradske vlasti da još nisu položili ispit iz ljudskosti, važan za svaku administraciju i vlast, najvažniji ispit, nisu još dozvolili izgradnju spomenika, šta dozvolili, trebali su ga do sada svojim rukama podići da barem malo olakšaju tugu roditeljima ubijene djece, onim rijetkim koji su još živi.

I koji računaju na ljudskost iza tapaciranih kancelarijskih vrata.

Čitulja je djelić mozaika u memorijalizaciji ubijene prijedorske djece. Memorijal koji se pod lijevom miškom može nositi do kraja svijeta.

Edin Ramulić

prijedor24.com

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ