Izdvajamo

 

U povodu 16 dana aktivizma i zajedničkog obilježavanja Inicijative Mir sa ženskim licem, Udruženje Prijedorčanki “Izvor” i Centar za mlade “Kvart” danas su u Prijedoru organizovali obilježavanje Dana sjećanja na žene stradale u ratu u Bosni I Hercegovini. Prema podacima Inicijative “ Mir sa ženskim licem” u BiH je u period 1992.-1995. godina ubijeno blizu 10 hiljada žena.

Inicijativa Mir sa ženskim licem okupila je nevladine organizacije iz iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke,Prijedora, Tuzle, Modriče, Bijeljine, Bratunca, Višegrada, Bosanskog Grahova, Zenice i Bihaća. Zalažu se da osmi decembar bude proglašen Danom sjećanja na stradanje žena u ratu. Prema podacima koje smo danas čuli u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini je u period 1992.-1995. godina, ubijena 9901 žena.

U Prijedoru je ubijeno 266 žena, a već tri desetljeća se traga za 84 žene i djevojčice ubijene u gradu na Sani. Prijedor je sinonim za stradanje žena, posebno ljeta 1992-e godine. U 12 bosanskohercegovačkih gradova danas je obilježen osmi decembar za koji je podnesena inicijativa državnom parlamentu da bude proglašen Danom sjećanja na žene stradale u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ovu inicijativu snažno podržavaju u Prijedoru. Predsjednica Udruženja Prijedorčanki Izvor koje se bavi prikupljanjem podataka o ubijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u period 1992.-1995. godina, Saida Karabašić naglašava je u dolini rijeke Sane, općinama Prijedor, Bosanski Novi, Ključ i Sanski Most ubijeno više od 500 žena.

Inicijativa Mir sa ženskim licem nastavlja misiju otvaranja i vođenja procesa suočavanja s prošlošću i njegovanja kulture sjećanja u nadi da će nadležne državne institucije prihvatiti zahtjev da se osmi decembar proglasi Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni I Hercegovini. Danas su u Prijedoru bile žene iz Sarajeva, Sanskog Mosta, Bosanskog Novog,… i jednoglasno podržale inicijativu da veće naredne godine osmi decembar obilježavamo kao Dan sjećanja na žene stradale u ratu u BiH.

Senudin Safić/mojprijedor.com/foto: Nijaz-Caja Huremović

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.