Izdvajamo

 

U Prijedoru je danas otvorena izložba “Mir sa ženskim licem”. Izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male-velike bitke za svoja i prava drugih i tako obnavljale razoreno društvo.

 Saradnja i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata, rezultirala je izložbom „Mir sa ženskim licem“.

 

Prema informacijama koje smo dobili od organizatora izložbe koja će u prijedorskom pozorištu biti otvorena do desetog oktobra, ova izložba posvećena je svim ženama BiH koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira.
Priče predstavljene na ovoj izložbi pokazuju da žene nemaju samo ulogu žrtve u ratu i nakon ratova, već da su one i aktivne članice društva koje svojim sposobnostima, snagom i voljom pokreću pozitivne društvene promjene i vrijednosti.

 

Prilikom otvaranja izložbe “Mir sa ženskim licem” pored organizatorica i idejnih tvoraca izložbe, prisutnima se obratiti i Srđan Puhalo, recenzent izložbe naglašavajući značaj žena koje su ostavile traga kada je riječ o razvoju bosanskohercegovačkog društva.

 

Među 20 žena koje su predstavljene ovom izložbom nalazi se i predsjednica Udruženja Prijedorčanki Izvor, Seida Karabašić. Ona ističe da je ponosna što se nalazi u odabranom društvu., ali da ona predstavlja brojne žene Prijedora koje su zaslužile da se nađu u odabranom društvu.


Senudin Safić/mojprijedor.com

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)