Izdvajamo

 

Danas je Deveti maj, Dan pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan logoraša u BiH

Danas se obilježava Dan logoraša. Na mjestima gdje su pretrpjeli mučenja i zlostavljanja, ni nakon dvije i po decenije od ratnih sukoba, nisu ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, jer država ne priznaje ovu kategoriju stanovništva, iako je BiH potpisnica svih međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava. Uprkos brojnim svjedočenjima, niti jedna institucija u Bosni i Hercegovini nije utvrdila tačan broj logora i žrtava.
Prema podacima Saveza logoraša BiH, više od 200.000 ljudi je bilo zarobljeno u 657 logora. Istovremeno, država nije usvojila Zakon o pravima žrtava torture kroz koji, bivši logoraši, žele da se definišu tri principa: tačan broj žrtava i logora, reparacija i obeštećenje, te memorijalizacija mjesta zločina.
Iako je Bosna i Hercegovina potpisnica svih međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, sve ove godine nije u stanju da se pobrine o ovoj kategoriji.
Ono što predstavlja apsurd je da su nekadašnji logoraši, na osnovu dokumentacije o zatočenju, svoja prava ostvarili u svim evropskim zemljama i Americi.
Do sada najpoznatija izrečena pravosnažna presuda je iz okružnog suda u Njujorku kojom je za 10 žena, žrtava prijedorskih logora u presudi protiv Radovana Karadžića, dodijeljeno ukupno 745 miliona dolara.
Danas je i Dan pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu odnosno Dan Evrope.


DANAS JE DAN LOGORAŠA BiH

Ja se ne busam stotinama dana provedenih po kazamatima Keraterma,Omarske,Manjače,Batkovića ili Kamenice..ne čini to logoraš s druge strane bodljikave žice i minskog polja nikada..jednostavno,ne čini.. mi iznosimo činjenice i zato nikad ne skrnavite ''taj'' naš svijet jer je on naša sudba...ne skrnavite ga zbog onih kojih više nema,ne zbog nas kojih ima..njega i njih ne poznajete niti ste kadri to shvatiti...

Drago Perković

 

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić