Izdvajamo

 

Šta reći za prošlu heftu osim da je bila onako ne baš puno hladno ali teperatura negdje oko nule, a zadnja dva dana plus 13 stepeni. O nekim dešavanjima da pišem, neznam da se nešto interesantno desilo. Ja nisam uspio ništa da zabilježim, sa svojim fotoaparatom.

Sve što je bilo zanimljivo, jesu one poznate šetnje okolinom. Mnogo raje u ovo vrijeme godine, u nemogućnosti da nešto rade zbog hladnoće i lošeg vremena, koriste za šetnju. Tako smo ja i moje komšije šetali našim sokacima a i šumama. Ja sam naše šetnje usmjeravao određenim pravcima, a sa ciljem da napravim i fotografije iz nekih naših zaseoka gdje nisam odavno bio.

Prošli četvrtak, jedan od naših čitalaca mi je sugerisao da fotografišem Javore. Jedna šetnja nam je bila korz Javore.

Atifa Javora smo našli u štali gdje je hranio mlade janjce. Priča mi Atif da krava daje dosta mljeka a nema kome prodati i da nebi prosipao mlijeko on je kupio par janjadi i hrani ih mlijekom koje nemože da proda.

Bahra je izašla vani da vidi, ko šeta njenim sokakom.

Što smo dalje išli i snijeg je bio veći. Tako da je u vrh Javora bilo prilično više snijega, nego kod nas nepunih dva kilometra niže.

Zatim smo okrenuli jednu turu kroz Pletare, tako se zove jedan dio šuma, iznad Javora.

U Karabašićima nisam bio već odavno, a moj jaran Emir već duže vrijeme prigovara. Ova fotka je napravita u ponedeljak a danas je sasvim druga slika ovdje, nema više snijega.

Caki mi se hvali sa svojim tornjakom.

Ovo su ostatci kuće od blizanaca Hasana i Huseina Karabašić. Kad god ovuda prođem sjetim se blizanaca, ja ih nisam mogao ralikovati. Često puta su se šalili samnom, kad sam razgovarao sa jednim on mi kaže da je onaj drugi. Na kraju su mi govorili da se šale pa smo se onda zajedno smijali. Pa i danas kad sam ovuda prolazio ja sam se smijao i ovu priču ispričao Emiru. Mnogi neznaju a neki su zaboravili ove momke. Blizance su ubili već prvih dana rata.

Zima i sijela a na ovakvim sijelima  se najviše ispričamo.

Jednu od naših šetnji smo usmjerili prema Krčevinama. Ova šetnja je bila malo duža i teža ali moje komšije se nisu žalili.

Kad smo došli na staro kućišće od Avde Huremovića napravili smo kratku pauzu jer od ovog mjesta, pogled prema Kamičanima, Kozarcu, Trnopolju... je posebno lijep.

Krčevine, ovdje isto tako nisam bio više od godinu dana.

Nećku i Safeta nisam našao kod kuće pa sam ih danas na četvrtku fotografisao. Danas idu fotke sa Krčevina, da nebi neko pomislio da gore nikog nema.

Sejdu sam isto tako našao u ćaršiji.

Kad sam došao do kuće od familije Kahrić, pogled prema kući familije Jusović.

Par fotki od familije Kahrić. Za one koji neznaju gdje je ovo, Brđani.

Ovog psa i njegovu kolibu (kućicu) sam isto tako našao u Brđanima.

Danas na četvrtku, lijepo i toplo vrijeme je izmamilo više raje u odnosu na prošlih par. Tiđa se sprema za put, ide dijeci u posjetu. Svratila je kod Refke da kupi miloštu djeci. Kaže da njena djeca posebno vole kozaračku kahvu.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

U šahu, kao i u životu primjećujemo svoje greške tek onda kada se drugi njima koriste.

 

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.