Izdvajamo

 

Lokalna zajednica Sanskog Mosta uznemirena je nedavnom odlukom o izdavanju dozvole Lovačkom društvu “Sana” za odstrel mrkog medvjeda. Mrki medvjed, strogo zaštićena vrsta u Federaciji BiH, vitalan je dio našeg ekosustava. Odstrel ove životinje izaziva brojna pitanja o prioritetima i strategijama upravljanja divljim životinjama.

Mrki medvjedi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja šuma. Hranjenjem plodovima i orašima, doprinose širenju sjemenki i rastu drveća. Time posredno utječu na stabilnost tla i sprječavaju eroziju. Njihova prisutnost je također pokazatelj zdravog i nedirnutog ekosustava.

Odluka o odstrelu može dovesti u opasnost opstanak i onako male populacije mrkog medvjeda u našoj regiji. Lovstvo kao način upravljanja divljim životinjama treba se temeljiti na načelima održivog razvoja. U protivnom, riskiramo da trajno poremetimo ekosustav i lišimo buduće generacije mogućnosti da vide ove impozantne životinje u divljini.

Pri donošenju ovakvih odluka neophodno je uzeti u obzir mišljenje stručnjaka iz područja zaštite životne sredine i biologije divljači. Treba razmotriti alternative lovnom turizmu i edukaciji o značaju mrkog medvjeda za opstanak zdrave prirode.

Sanski Most ima potencijal da se profilira kao grad koji brine o zaštiti okoliša i promociji održivog razvoja. Zalažemo se za transparentan dijalog s ciljem očuvanja mrkog medvjeda i njihovog staništa. Budućnost našeg grada i njegove okoline treba temeljiti na harmoniji s prirodom, a ne na dominaciji nad njom.

Sanum

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.