Izdvajamo

 

Grad Prijedor zaprimio je 3.478 zahtjeva za legalizaciju objekata, a izdao 850 rješenja od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o legalizaciji, podaci su gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema zaprimljenim zahtjevima, Odjeljenje utvrđuje da li je riječ o individualnim stambenim ili stambeno-poslovnim objekatima površine do 400 metara kvadratnih ili većem objektu kolektivnog stanovanja, poslovnom ili industrijskom.

Odjeljenje provjerava i da li je objekat izgrađen do kraja 1991. ili 2013. godine, od čega zavise dalja postupanja.

Iz Odjeljenja podsjećaju da Zakon nije ograničen rokom i da će svi zahtjevi biti riješeni.

Primjenom izmjena i dopuna Zakona o legalizaciji koja je počela oktobra 2022. godine očekuje se da će biti moguća legalizacija oko 80 odsto nelegalno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj.

SRNA
Foto – ilustracija

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?