Izdvajamo

 

Grad Prijedor objavio je dva javna poziva - Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija na visokoškoloskim ustanovama za školsku/akademsku 2023/2024.godinu i Javni poziv za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove.

Načelnica Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković rekla je na današnjoj pres konferenciji da prema novom Pravilniku ostaju tri kategorije stipendija i da će se prema uspjehu i deficitarnosti dodijeliti 45 stipendija za učenike i 55 za studente.
" Ono što je novo prema novom Pravilniku o stipendiranju je da oni koji konkurišu za kategoriju prema socijalnoim statusu pored opštih i posebnih uslova koje trebaju ispunjavati potrebno je da njihov uspjeh u prethodnoj školskoj/akademskoj godini ne bude niži od 3.5 odnosno 7.5 uz posebne uslove koji se odnose na socijalne kategorije" , izjavila je novinarima Brdar Mirković.
Ona je dodala da kada su u pitanju deficitarna zanimanja učenici i studenti mogu konkurisati već od prve godine školovanja, te takođe pored opštih i posebnih uslova moraju ispunjavati i uslov odgovarajućeh postignutog uspjeha- za učenike 3.5,za studente 7.5.
Na osnovu istraživanja tržišta rada i konsultacija sa relevantnim društvenim partnerima deficitarna zanimanja u ovoj školskoj/akademskoj godini su : u srednjoj stručnoj spremi tehničar informacionih tehnologija, agrotehničar, agroproizvođač. U visokoj stručnoj spremi kao deficitarna zanimanja određeni su :diplomirani inženjer elektrotehnike smjer: elektrotehnika i komunikacije, automatika i robotika, elektroenergetika zatim diplomirani inženjer mašinstva smjer: proizvodno mašinstvo, mehatronika i doktor medicine-opšti smjer.
" Kada su u pitanju učenici i studenti koji konkurišu prema kategoriji uspjeha uslovi za ostvarivanje stipendije koje posebno ističemo su uspjeh u prethodnom školovanju minimalno 4.5 za učenike i 9.00 za studente.Ono što je novina jeste da studenti koji konkurišu prema kategoriji uspjeha ne mogu ostvariti spravo na stipendiju ako se školuju za zanimanja koja su suficitarna", istakla je Brdar Mirković.
Ona je dodala da je u saradnji sa Razvojnom agencijom `Preda` grad Prijedor odnosno Odjeljenje za obrazovanje organizovalo je sastanak s privrednicima koji žele da se uključe u promišljanje o programskoj šemi o stipendiranju deficitarnih zanimanja.
" Ono o čemu smo razmišljali jeste mogućnost da zajednički sa privrednicima pokušamo naći model da zajedno vršimo dodatno stipendiranje ovih studenta i da oni na neki način za određeno preduzeće budu vezani barem u smislu odrađivanja pripravničkog staža", dodala je Brdar Mirković.
Ona je pozvala sve zainteresovane privrednike koji imaju potrebu za deficitarnim zanimanjima da dođu na sastanak u Razvojnu agenciju "Preda" u ponedjeljak, 20. novembra, u 13.00 časova.
Ovaj konkurs za stipendiranje je otvoren 15 dana.
U ovogodišnjem budžetu je za stipendiranje učenika i studenata bilo predviđeno 500.000 KM, a visine stipendija su iznosile 100 KM za učenike i 150 KM za studente.

Drugi Javni poziv se odnosi na izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Uslovi za izbor su isti kao i u prethodnom periodu osim što korisnik u trenutku podnošenja zahtjeva ne može imati više od 40 godina života i novina je to da poziv neće kao i do sada trajati dva mjeseca nego 15 dana.
Grad subvencioniše jedan procentni poen kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove koji imaju ugovor o kupovini prve stambene jedinice, najranije u 2019. godini, imaju mjesto prebivališta na teritoriji Prijedora u neprekidnom trajanju od najmanje dvije godine prije prijave na javni poziv i kupili su stan ili kuću na području Prijedora.
Ovogodišnji budžet za ove namjene iznosio je 80.000 KM.

Javne kokurse možete preuzeti i ovdje: Link

Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija na visokoškoloskim ustanovama za školsku/akademsku 2023/2024.godinu Link

Javni poziv za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Link

prijedorgrad.org

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...