Izdvajamo

 

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da budu oprezni prilikom davanja ličnih podataka nepoznatim licima putem društvenih mreža ili internet aplikacija i da se prije svakog transfera novca u inostranstvo, posebno na zahtjev lica sa kojima su stupili u kontakt putem društvenih mreža, uvjere da se ne radi o pokušaju prevare.

Policijska uprava Prijedor zaprimila je prijavu oštećenog lica iz Prijedora da je u oktobru mjesecu prošle godine prevarena od strane nepoznatog lica kojem je putem „Western uniona“ uplatila iznos od 2.535,00 Eura. Oštećena je novac uplatila nakon što je putem društvene mreže Fejsbuk jedno vrijeme kontaktirala sa licem koje joj se predstavilo kao američki vojnik stacioniran u Iraku, od kojeg je dovedena u zabludu da će joj poslati vrijednu pošiljku, ali da je prethodno potrebno da pošalje određeni iznos novca.

O navedenom je obavješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, kojem je 02.06.2023. godine dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo „Prevara“.

Sve informacije o tome kako se zaštititi od sajber kriminala i na koji način prijaviti sumnju u prevaru putem interneta građani mogu naći na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Republike Srpske https://mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=vtk.

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.