Izdvajamo

 

U protekla 24 časa Policijskoj upravi Prijedor prijavljena su dva krivična djela, dva narušavanja javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda.

Policijskoj upravi Prijedor prijavljeno je da se oko 13,40 časova na raskrsnici ulica Svetosavska i Uskočka u Prijedoru dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je povrijeđeno jedno lice. Uviđajem na licu mjesta utvrđeno je da je u saobraćajnoj nezgodi učestvovao U.H. iz Prijedora upravljajući vozilom marke „Fiat“ i pješak M.Đ. iz Prijedora koja je zadobila teške tjelesne povrede. Zbog zadobijenih povreda M.Đ. je prevezena na Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske u Banja Luci.

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.