Izdvajamo

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su na današnjoj posebnoj sjednici jednoglasno Zakon o osnivanju Općine Stanari. Ovo je dodatni plus u prilog inicijativi da i Kozarac zatraži status općine kazao je danas na sjednici zastupnik SDP-a BiH Behzad Čirkin, a kasnije i u izjavi za Klix.ba.


"Podržao sam osnivanje Općine Stanari i kazao sam da je ovo veliki dan za proces demokratizacije debelo centralizovane RS. Prije godinu smo imali na jednoj sjednici tačku o organizaciji lokalne uprave i samouprave, gdje je sam predsjednik NSRS Igor Radojičić, koji kako znamo dolazi iz SNSD-a, kazao vrlo pohvalno da se mjesnim zajednicama treba vratiti status pravnog lica. Sadašnje ustrojstvo RS je sistem organizirane kontrole budžeta, a budžet su narodne pare. Tako da smo u jednom momentu imali apsurdnu situaciju gdje je načelnik Trebinja tražio kantonalizaciju RS-a zato što Banja Luka kao centar istočnoj Hercegovini ne pruža ono što ona očekuje od centralne vlasti", objašnjava Čirkin.

Kada je u pitanju mogućnost da Kozarac, koji je sada u sastavu Grada Prijedora, dobije status općine, Čirkin smatra da bi ta inicijativa trebala biti prihvaćena, jer je to u interesu i same RS i Kozarčana, ali i Grada Prijedora.

"Kao što je i Stanarima šezdesetih godina oduzet status općine, tako je i Kozarcu, zajedno sa općinama Ljubija i Omarska", podsjeća Čirkin.Nakon rata, u vrijeme vlade Mladena Ivanića u RS-u, već je postojala inicijativa da Kozarac dobije status općine, međutim tadašnja vlast je kao razlog za neprihvatanje inicijative navela to da općina ne bi bila ekonomski održiva.

"U tim nekim uvjetima u to vrijeme je ovo možda bio i realan odgovor. Međutim, sada imamo potpuno drugačiju situaciju. Ljubija je primjera radi izgradila Prijedor, a sada ogroman dio novca kojim se puni budžet Prijedora dolazi baš sa područja Kozarca kroz radna mjesta i privredne subjekte", kaže naš sagovornik.

Inicijatori promjene statusa Kozarca, uključujući i Čirkina, nakon izbora će podnijeti inicijativu za formiranjem općine. Inicijativa će biti upućena Gradu Prijedoru i Vladi RS.

"Sačekat ćemo nakon izbora i očekujemo da će nove vlasti u RS-u, a i sama Skupština Prijedora, imati dovoljno sluha da kroz taj projekat možemo osigurati onim Kozarčanima koji žive rasuti po svijetu, a nepovjerljivi su ka onome što jeste vlast Prijedora u smislu investiranja, da mogu investirati kroz općinu Kozarac. Garantujem da kroz kratko vrijeme na taj način se može investirati onoliko koliko je štete bilo u majskim poplavama u RS-u", smatra Čirkin.

Budući da je Kozarac mjesto gdje uglavnom živi bošnjačko, povratničko stanovništvo, Čirkin kaže da smatra kako to ne bi trebala biti kočnica da se ovo mjesto osamostali u vidu zasebne općine.

"Neću biti jedan od onih koji vjeruju da je takva opstrukcija moguća, jer ovo je racionalan put ka interesu i građana Kozarca, Grada Prijedora, a i RS. Ukoliko još uvijek postoji ta dozao autizma u odnosu na ono što jeste nacionalna struktura to je žalosno i poražavajuće i onda ćemo biti primorani da u skladu sa onim što jesu povelje EU idemo do Strazbura da bi dobili ono što zaslužujemo. Sam predsjednik RS-a je danas afirmativno govorio o formiranju Općine Stanari, zašto ne onda i o Kozarcu. Vrijeme je da se počnemo baviti stvarima od koristi za građane, a ne ispraznom nacionalističkom retorikom", kazao je Čirkin za Klix.ba.

 


Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ